MENIU

Mobilizare generală de Paște 2019. Ce se întâmplă în toată țara

Polițiștii, pe străzi în minivacanța de Paște și 1 mai

Peste 5.100 de pompieri salvatori sunt la datorie în zilele de Paşte, ei urmând să facă verificări pe linia prevenirii incendiilor la biserici şi unităţi de cazare, în Săptămâna Mare. Tot în această minivacanță, echipajele de poliţie rutieră vor acţiona cu aproape 300 de radare.

Peste 22.000 de pompieri, paramedici SMURD, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră sunt mobilizați pentru minivacanţa românilor de Paște și 1 Mai, astfel încât totul să decurgă în condiţii de normalitate fără incidente deosebite, dar şi pentru a asigura o intervenţie rapidă în sprijinul populaţiei în caz de nevoie.

Vineri, 26 aprilie, ora 10.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne avut loc o conferinţă de presă despre măsurile dispuse în contextul minivacanţei de Paşte şi 1 Mai. Conferinţa a fost susţinută de comisarul şef de poliţie Florian Dragnea, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Tatiana Ivan, adjunctul Poliţiei de Frontieră Române, şi purtătorul de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog.

"O atenţie deosebită va fi acordată, ca de obicei localităţilor unde vor fi organizate evenimente publice de amploare. Din datele pe care le avem, vor avea loc peste 900 de manifestări publice la care vor participa aproximativ un milion de persoane", a informat vineri Monica Dajbog.

Bisericile şi mănăstirile unde vor fi organizate slujbe religioase vor fi în atenţia echipajelor de ordine publică pentru a preveni faptele ilegale specifice aglomerărilor de persoane, dar şi în atenţia pompierilor care vor interveni în cazul producerii unor incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a surselor de foc.

În aceste zile, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul cetăţenilor peste 5.000 de pompieri şi paramedici SMURD cu 3.000 de autospeciale şi mijloace tehnice.

În caz de nevoie, pentru transportul persoanelor care necesită de urgenţă asistenţă medicală sunt disponibile şapte aeronave SMURD.

Având în vedere experienţa ultimilor ani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a operaţionalizat şase puncte de prim-ajutor şi descarcerare pe autostrăzile A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 Mamaia-Agigea pentru a asigura intervenţia imediată în cazul producerii unor accidente grave pe aceste tronsoane de drum pe care ne aşteptăm la valori crescute de trafic.

Pe cele mai aglomerate drumuri naţionale şi autostrăzi vor fi prezenţi zilnic 1.245 de poliţişti rutieri ale căror principale obiective sunt fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor grave.

15.000 de jandarmi, pe poziții

Peste 15.000 de jandarmi vor asigura măsuri de ordine publică în contextul celor 900 de manifestări cultural-artistice şi religioase prilejuite de Sărbătorile Pascale şi minivacanţa de 1 Mai, informează un comunicat al instituţiei.

"Pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică pentru cetăţenii care vor participa în perioada următoare la manifestările organizate în spaţiul public, Jandarmeria Română va suplimenta dispozitivele de ordine publică şi totodată, vor fi luate o serie de măsuri preventive", precizează sursa citată.

Astfel, în perioada 26 aprilie - 1 mai, peste 15.000 de jandarmi vor acţiona la nivel naţional pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale ce pot avea loc în contextul organizării a peste 900 de manifestări cultural-artistice şi religioase, programate să aibă loc în această perioadă.

"Vom acorda o atenţie sporită în zona lăcaşelor de cult, în zonele şi arterele intens circulate, precum şi în zonele aglomerate. Zilnic, jandarmii vor fi prezenţi în pieţe, gări, târguri, cluburi sau în zona staţiilor mijloacelor de transport în comun, pe căile de acces care duc către marile centre comerciale sau zone cu aglomerări de persoane", arată Jandarmeria Română.

În noaptea de Înviere, la nivel naţional, peste 4.000 de jandarmi vor fi mobilizaţi să asigure ordinea publică, cu ocazia desfăşurării a peste 600 de manifestări religioase.

Potrivit comunicatului, zilnic 200 de jandarmi montani sunt pregătiţi în orice moment să acorde sprijin şi să intervină în situaţii deosebite. În aceeaşi perioadă a anului trecut, jandarmii montani au fost nevoiţi să acorde ajutor în 1452 de situaţii de risc în care au fost implicaţi turişti.

Pompierii, la datorie

Peste 5.100 de pompieri salvatori vor fi, zilnic, la datorie, de Paşti, aceştia urmând să facă verificări pe linia prevenirii incendiilor la biserici şi unităţi de cazare, în Săptămâna Mare, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"Obiectivele IGSU din această perioadă sunt de reducere a numărului de incendii prin înlăturarea deficienţelor pe linia apărării împotriva incendiilor de la biserici sau alte categorii de construcţii frecventate de sărbători, dar şi de asigurare a unui timp de intervenţie scăzut prin suplimentarea numărului de pompieri şi de paramedici SMURD", arată sursa citată de agerpres.

Astfel, în aceste zile au fost efectuate 1.880 controale la lăcaşuri de cult, mall-uri şi centre comerciale, dar şi la unităţi de cazare turistică. Pe timpul acţiunilor au fost identificate 270 obiective fără autorizaţie de securitate la incendiu şi au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,3 milioane lei.

Inspectorii de prevenire au avut în atenţie dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori, în cazul manifestării unui incendiu. Până în acest moment nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcţionării.

Pe linie operativă, în perioada sărbătorilor, IGSU funcţionează cu efective suplimentate, coordonare operaţională 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar la nevoie echipajele pot fi completate cu personal adus la serviciu din turele libere.

Zilnic, peste 5.100 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 700 echipaje SMURD, dintre care 280 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (8 specializate în tratament nou născuţi), 44 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 15 motociclete de prim ajutor şi 325 autospeciale pentru descarcerare şi alte urgenţe.

Având în vedere că în această perioadă se înregistrează o creştere a traficului spre litoral, IGSU a dispus măsuri suplimentare de scădere a timpului de răspuns în această zona, prin dislocarea de forţe şi mijloace pe Autostrada A2 şi pe Autostrada A4.

De asemenea, pe plajele din Mamaia şi Vama Veche au fost amplasate echipaje de salvatori militari cu autospeciale de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat.

Din cazuistica anilor trecuţi, subliniază IGSU, s-a constatat că la slujbele de Înviere, situaţiile de urgenţă au reprezentat cazuri de acordare a asistenţei medicale de urgenţă. În Noaptea Sfântă vor fi operaţionalizate şi dislocate mai multe echipaje de intervenţie la bisericile şi mănăstirile unde este aşteptat un număr mare de persoane.

Totodată, IGSU a realizat o corespondenţă cu Patriarhia Română, prin care s-a solicitat sprijinul în diseminarea către toate obiectivele de cult a măsurilor minimale de prevenire a incendiilor.

Mai multe articole despre:
paste 2019