Moartea pândeşte la fiecare macaz CFR. 65% din linii şi poduri pot ceda în condiţii reale de trafic
Starea căilor de rulare aflate în ograda CFR Infrastructură este la pământ şi în orice moment se poate produce o catastrofă. Asta rezultă dintr-un raport întocmit chiar de Ministerul Transporturilor la solicitarea Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, citat de adevarul.ro. Cifrele conţinute de documentele oficiale explică inclusiv incidentele produse în ultimele zile pe calea ferată.
Concret, raportul arată că nivelul de depăşire a termenelor de reparaţii este de peste 60% pentru majoritatea elementelor de infrastructură, iar în unele cazuri acesta trece chiar şi de 85 la sută.
În document, reparaţiile capitale la care sunt supuse elementele de infrastructură (poduri, cale ferată, podeţe, terasamente, linii electrice de contact, tunele etc) pentru a se putea circula în siguranţă se numesc „intervenţii de reînnoire” şi constau în „intervenţii destinate readucerii parametrilor tehnici la nivelul proiectat iniţial”.
Astfel, din totalul celor 13.680 kilometri de linie de cale ferată, 9.908 de kilometri nu mai oferă siguranţă , zone în care, cel mai probabil, se circulă cu mari restricţii de viteză. Procentul de linie degradată este de 72,4%. Apoi, la capitolul poduri, dintr-un total de 4.739 de unităţi, 3115 sunt periculos de ruinate. Nici podeţele nu stau mai bine, cu peste 9.200 distruse dintr-un total de 12.674.
Potrivit CNCF CFR, "datele publicate în mass-media fac obiectul unei analize generale a reţelei feroviare la ora actuală, o analiză completă, solicitată de Ministerul Transporturilor în vederea suplimentării finanţării de la bugetul statului pentru infrastructura feroviară, cu focalizare prioritară pe capitolul lucrări de reparaţii capitale la componentele infrastructurii".
"Menţionăm faptul că starea tehnică a elementelor infrastructurii feroviare, fie că vorbim despre poduri, podeţe, tuneluri sau linii şi instalaţii, este monitorizată permanent cu personal de specialitate, iar aceste acţiuni de urmărire continuă sunt concretizate prin măsuri operative care garantează siguranţa feroviară. Nu în ultimul rând facem precizarea că restricţiile de viteză impuse la ora actuală pe anumite componente ale infrastructurii nu pot fi catalogate periculoase din punct de vedere tehnic, din contră, aceste condiţii restrictive garantează menţinerea siguranţei în traficul feroviar", se arată într-un comunicat de presă remis joi.