MENIU

Moaștele a patru sfinți, aduse în România de la Muntele Athos. Unde le pot cinsti credincioșii

Moaștele a patru sfinți au fost aduse marți pentru închinare la Constanța, de la Muntele Athos, de Arhiepiscopia Tomisului, în ajunul celebrării hramului catedralei arhiepiscopale Sfinții Apostoli Petru și Pavel.    

Marți, în ajunul praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a oficiat slujba Privegherii la catedrala arhiepiscopală iar miercuri dimineață, în ziua hramului, de la ora 6.00, arhiereul, împreună cu preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu și Aghiasma Mică, urmată de Sfânta Liturghie.

"Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Apostol Filip, ale Sfântului Simeon Stâlpnicul, Sfântului Cosma, doctor fără de arginți, și Sfântului Ierarh Vasile, Episcopul Angarei, care au fost aduse la catedrala arhiepiscopală de la Schitul Sfânta Ana al mânăstirii Vatoped, de pe Munte Athos (Grecia) și care vor fi depuse pentru închinare până la sfârșitul zilei de miercuri", precizează un comunicat de presă, citat de agerpres.ro.

Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, construită între anii 1883 și 1885, a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată în perioada 1946 și 1950, în timpul Episcopului Constanței, Chesarie Păunescu, și al patriarhului Iustinian Marina. Pictura bisericii a fost refăcută în stil neobizantin cu decorațiuni și motive naționale românești de către pictorul prof. Gheorghe Popescu și de Niculina Dona, din Vrancea. Mobilierul a fost realizat în concordanță cu desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa André Doré. Catedrala adăpostește moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu, în anul 1931, și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la mănăstirea Durău, în timpul Episcopului Constanței, Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromița, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte).