MENIU

Mită la Rutieră. Polițiștii din Sibiu cereau șoferilor cu probleme bani pentru echipa de fotbal a inspectoratului

Mai mulți șoferi contravenienți ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu pentru a nu fi sancționați

Mai mulți șoferi contravenienți ar fi sponsorizat echipa de fotbal a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu pentru a nu fi sancționați, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat referitor la perchezițiile care vizează 25 de agenți rutieri suspectați de luare de mită.

Dosarul a fost inregistrat pe 20 februarie 2019, fiind initial efectuata urmarirea penala "in rem" pentru savarsirea infractiunilor de omisiunea sesizarii, abuz in serviciu, dare de mita, luare de mita, favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu, inselaciune si fals in declaratii, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia de agent de politie.

"Potrivit denuntului si procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza inregistrarii acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul ca mai multi agenti de politie rutiera si-ar fi incalcat atributiile de serviciu (...) si nu ar fi constatat savarsirea unor fapte contraventionale la regimul rutier, iar in schimbul acestei "iertari de sanctiune", contravenientii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu, intocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care faceau parte si acesti lucratori de politie", se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

Agentii sunt suspectati ca, in mod repetat, in exercitarea atributiilor de serviciu, din 2019 pana in prezent, au pretins si au primit diverse sume de bani, cuprinse intre 50 si 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mita, in legatura cu indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu, pentru a nu constata faptele contraventionale comise de soferii contravenienti si a nu le aplica sanctiuni contraventionale sau pentru a le aplica sanctiuni mai usoare, consemnand astfel cu ocazia intocmirii proceselor verbale date nereale.

"Au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit in trafic pentru savarsirea unor abateri la regimul rutier, in scopul de a nu le aplica sanctiuni contraventionale, solicitandu-le totodata acestor conducatori auto ca sumele de bani sa le fie remise sub forma unei sponsorizari in contul Asociatiei Internationale a Politistilor (International Police Association - IPA) - Regiunea 1 Sibiu. In exercitarea atributiilor de serviciu, desi au constatat savarsirea de catre conducatorii auto a unor contraventii privind circulatia pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sanctiunea contraventionala corespunzatoare si nici sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce, incalcand astfel dispozitiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicata, si anume de a constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale, si dispozitiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligatia de a lua masurile legale in cazul in care constata incalcari ale normelor de circulatie pe drumurile publice", se mai mentioneaza in comunicat.

Din ancheta a mai reiesit ca politistii nu au constatat contraventii si nu au aplicat sanctiuni contraventionale, potrivit legii, retinand alte abateri contraventionale in procesul verbal, neconforme cu realitatea si aplicand alta sanctiune decat cea corespunzatoare contraventiei comise de soferii opriti in trafic, in sensul ca nu au luat masurile legale ce se impuneau, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme. De asemenea, actionand cu intentie, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contraventiei cu prilejul intocmirii acestora, completandu-le cu date neconforme cu realitatea si in absenta contravenientului, semnand procesele verbale in locul contravenientului, ceea ce a produs consecinte juridice pentru persoanele in locul carora au semnat.

Procurorii au dispus urmarirea penala fata de 25 de agenti de politie.

Mai multe articole despre:
ipj sibiu mita sibiu mita agenti rutieri