MENIU

De ce dansează femelele GIBON ca Michael Jackson? Dansul e normal la specia lor - VIDEO

Mișcările au elementele definitorii ale unui dans

Filmările cu femelele gibon cu creastă care dansează într-un mod ce amintește de Michael Jackson au devenit virale pe rețele de socializare. Experții au râs și ei, dar apoi s-au concentrat asupra subiectului la modul serios, iar concluziile sunt cel puțin surprinzătoare: ritualul are toate elementele definitorii ale unui dans. 

Un nou studiu privind comportamentul gibonilor s-a concentrat pe faptul că maimuța antropoidă obișnuiește să-și facă mișcările de dans atât în libertate, cât și în captivitate. Astfel, s-a constata că doar femelele fac asta și că există câteva cauze care provoacă acest comportament.

Cercetătorii au examinat trei aspecte ale comportamentului pentru a-l defini ca dans: dacă mișcările sunt intenționate, ritmice și executate într-un mod care arată o structură non-aleatorie.

Gibonii din studiu au demonstrat că mișcările pe care le fac sunt intenționate, dovadă fiind faptul că uneori se uită peste umăr, pentru a verifica dacă au spectatori. Dansul era ritmic, deoarece intervalul de timp dintre mișcările dintr-o secvență era uniform, ca și cum animalele urmau un ritm. Structura dansului nu este nici ea aleatorie, ci are mișcări grupate, ceea ce am putea traduce ca o coregrafie bine definită.

Potrivit unor specialiști consultați de Live Science, este un comportament deosebit, pentru că la marile primate – rudele noastre non-umane cele mai apropiate, care includ cimpanzei, gorile și urangutani – nu există dovezi li nici relatări privind comportamente asemănătoare dansului.

 
 

VIDEO

Mai multe articole despre:
gibon femela dans michael jackson viral