MENIU

Misterul despre tatuaje: de ce nu dispar niciodată din piele, oricât te-ai schimba

Tatuajele încă sunt un subiect controversat, unii le văd ca pe o artă sau ca pe ceva cool, în timp ce alții nu le înțeleg. Însă un lucru e cert - tatuajele sunt pentru totdeuna. Care este motivul pentru care tatuajele sunt permanente?

Tatuajele rămân pentru totdeuna imprimate în piele, deoarece tușul este injectat prin stratul exterior – epidermă – și apoi în cel interior – derma. Astfel, atunci când acul pătrunde în piele, sistemul imunitar intră în acțiune.

Până acum se credea că celulele albe, numite macrofage, se îndreaptă spre cerneala din piele și o „înghit". Astfel, longevitatea acestor celule era responsabilă de permanența tatuajului.

Însă, un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul de Imunologie din Marsilia, vine cu altă ipoteză. Se pare că macrofagele – spre deosebire de tatuaje – nu trăiesc pentru totdeauna.

De ce rămân tatuajele permanent imprimate în piele

Cercetătorii au efectuat mai multe experimente pe șoareci tatuați. Astfel, au descoperit că macrofagele sunt ucise odată cu injectarea tușului toxic. „Dacă aceste celule albe ar fi responsabile de imprimarea tatuajului, atunci când acestea ar fi moarte tatuajul ar trebui să se dizolve sau să-și schimbe forma", spun cercetătorii.

Se pare că, înainte să moară, macrofagele elimină încărcăturile de tuș. Astfel, acestea sunt preluate în scurt timp de alte celule imune – unele dintre pot fi chiar și nou-născute.

„Acest sistem de predare poate suferi cicluri consecutive de captură-eliberare-recuperare, fără ca vreun tatuaj să dispară", au declarat cercetătorii de la Centrul de Imunologie din Marsilia.

Descoperirea acestora ar putea îmbunătăți eficienta tehnicilor de eliminare a tatuajelor bazate pe laser. „Această abordare ar putea permite să se omoare simultan toate celulele care sunt încărcate cu tuș. Prin urmare, toată cerneala va fi eliberată în dermă, în același timp, și accesibilă laserului pentru a o rupe în bucăți mici", au mai declarat cercetătorii.

Sursa

Mai multe articole despre:
tatuaje piele cerneală