MENIU

Misterul celui mai vechi tip de brânză din lume, dezlegat prin teste ADN

Misterul celui mai vechi sortiment de brânză din lume a fost dezlegat la mai bine de două decenii de când resturile au fost descoperite, într-un mormânt chinezesc vechi de 3.600 de ani. Specialiștii au avut nevoie de teste ADN pentru a-și da seama despre ce este vorba.

În 2003, arheologii au identificat o substanță galbenă misterioasă și sfărâmicioasă, împrăștiată pe gâtul a trei mumii din epoca bronzului îngropate într-un cimitir din China. De atunci, oamenii de știință au încercat să identifice substanța și, după mai bine de 20 de ani, au stabilit că este vorba despre brânză chefir, scrie Drive Magazine.

Comparând probe de bacterii antice și moderne și prin recurgerea la secvențierea genelor acestora, echipa de cercetare a reușit să stabilească o relație între brânza mumificată și bacteriile din brânza din Tibet.

Această teorie sugerează că grupurile nomade de chinezi și tibetanii au interacționat în timpul Epocii Bronzului, ceea ce a condus la „schimburi transregionale”. Comerțul cu produse lactate și transportul recipientelor de depozitare prin Eurasia au contribuit la „rutele distincte de răspândire a două subspecii de bacterii din chefir”, a declarat unul dintre realizatorii tudiuluiu pentru Popular Science.

Teoria aruncă în aer înțelepciunea comună conform căreia kefirul a început să fie produs exclusiv în regiunea Munților Caucaz.

Mai multe articole despre:
branza cea mai veche china adn test chefir