MENIU

Spovedania lui Cristian Rizea: Misterul banilor din mașina de campanie a lui Murad

Mohammad Murad

Vă prezentăm cum a reușit milionarul controversat, Mohammad Murad, să devină unul dintre cei mai puternici antreprenori din turismul de la Marea Neagră. A venit în România din Liban în urmă cu 38 de ani pentru a studia medicina. A rămas în țară și de atunci a dezvoltat mai multe businessuri. Numele său s-a legat, însă, de-a lungul timpului de mai multe scandaluri. A candidat la primăria Mangalia și a ajuns în atenția autorităților într-o anchetă penală după ce oamenii din stafful său au fost descoperiți cu o sumă impresionantă de bani, pentru care anchetatorii fac investigații legate de mituirea alegătorilor. 

Imediat după Revoluție, Murad s-a lăsat de medicină și s-a apucat de mici afaceri. A început cu o terasă în Regie, apoi și-a deschis câteva magazine, urmând ca trei ani mai târziu să deschidă în București primul fast-food oriental. Murad a devenit astfel primul care a adus șaorma în România. În 1998, a intrat în afacerile turistice, iar acum este hotelierul român cu cea mai mare capacitate de cazare, peste 10.000 de locuri, împărțite în peste 20 de hoteluri.

Vorbim de un personaj care deține unul dintre cele mai mari imperii turistice din țară. Mai are o fabrică de conserve, firme de construcții și terenuri pe care a dezvoltat proiecte imobiliare cu o valoare de piață de aproximativ 200 de milioane de euro.

El a fost și în centrul mai multor scandaluri, după ce foștii angajați l-au acuzat că lucrau o zi întreagă, însă, în acte, figurau doar cu 2 ore, ca să fie plătite impozite mai mici. În 2019, Observatorul Prahovean scria că milionarul a dat o teapă și primăriei Ploiești cu un schimb de terenuri. Afaceristul Mohammad Murad a intrat și pe nișa de îmbrăcăminte și încălțăminte și a deschis mai multe outleturi la Otopeni și la Constanța. Ca să-i meargă bine în afaceri, Murad s-a asigurat că este prieten cu toți decidenții, indiferent de culoarea politică, dar cu preponderență de la PSD.

Mohammad Murad a decis să intre și în politică. Astfel că s-a înscris în cursa pentru Primăria Mangalia chiar în ultima zi în care legislația permitea. Deși, inițial acesta anunțase că vrea să candideze la Primăria Constanța. Interese imobiliare ascunse, legate de zeci de hectare din Pădurea Comorova din zona Mangaliei, ar fi în spatele mutării neașteptate care a avut loc în lupta pentru primăria acestui oraș, potrivit presei locale. Informația a apărut după ce candidatul PSD a anunțat că se retrage din cursă și că îl susține pe milionar. Iar în această vară, Murad s-a ales cu un dosar penal după ce acesta ar fi împărţit alegătorilor din Mangalia pachete cu logo-ul și numele său înainte să înceapă campania electorală, deși legea nu permite acest lucru. Autoritățile s-au autosesizat în acest caz.

Iar în ziua votului, la alegerile locale de luna trecută, a fost descoperită o sumă uriașă de bani în mașina unui membru din stafful de campanie al lui Mohammad Murad. Mașina acestuia a fost oprită în trafic, în Mangalia. S-a iscat un scandal imens în momentul în care oamenii legii au cerut să fie lăsați să verifice autoturismul. Imediat, în zonă, și-a făcut apariția și candidatul care a încercat să-i ia apărarea omului care făcea parte din stafful său de campanie. Presa a scris că ar fi fost vorba despre o mită electorală pregătită de oamenii lui Murad.

Polițiștii l-au dus pe proprietarul autoturismului la sediul poliției, iar în autoturism, polițiștii au descoperit 160 de mii de lei. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

Averea lui Mohammad Murad este estimată la 130-150 milioane de euro, ceea ce îl clasează pe locul 32 în Top 300 cei mai bogați români.

Mai multe articole despre:
Murad culisele statului paralel