MENIU

Mistere din România. Ce secret ascunde comoara din peştera fără fund

Mistere din România. Ce secret ascunde comoara din peştera fără fund

Locuri misterioase din România și poveștile lor. Sunt sute, poate mii, iar ceea ce urmează nu ridică decât un colț al vălului ce le îmbracă. Comori și peșteri fără fund, lacuri subterane și legende. Iată ce te așteaptă la Izverna, pe platoul Cloșanilor!

Unele locuri mustesc de legende, ca și cum ai păși pe deasupra izvoarelor epice ale lumii, peste care Dumnezeu a presărat țărâna timpului, iar păsările au însămânțat-o cu iarba cuvintelor. Un astfel de spațiu binecuvântat este podișul carstic al Ponoarelor, locul de-i spune Canicea, un sat vechi, înglobat acum în satul mai mare al Izvernei.

Comoara Prințului Milan și alte legende ale Peșterii Izverna

Legenda spune că pe la jumătatea secolului al XIX-lea, doi prinți sârbi se certau pentru tronul patriei lor. Unul dintre ei, Milan, văzând că nu are sorți de izbândă, ar fi luat cu sine tezaurul Serbiei, cu gând să-l ducă în Polonia. Dar ajungându-l din urmă oamenii trimiși de fratele său, ar fi îngropat comoara în Peștera Izvernei și-ar fi plecat mai departe.

Ce s-a ales de el nu se mai știe, dar de întors e sigur că nu s-a întors. Alte istorii spun că legenda din peșteră ar fi aparținut regelui dac Decebal și-ar fi fost astfel ferită de romanii care căutau să ducă cu ei tot aurul Daciei, scrie efemeride.ro.

Mai multe articole despre:
mistere România Izverna