MENIU

Miron Cozma și rock-ul românesc! Cele mai mari formații, plătite de fostul lider al minerilor pentru concerte pe stadioane

Miron Cozma, fost lider al minerilor și unul dintre cele mai controversate personaje din România postcomunistă, a avut o relație interesantă cu lumea muzicii rock. Cel poreclit "luceafărul huilei" a afirmat de mai multe ori că organiza discoteci în anii `70 sau că este "rocker", dar de multe ori declarațiile sale au fost privite ca simple modalități de a atrage atenția. Liderul formații Altar, Teo Peter Jr. fiul regretatului Teo Peter de la Compact, a confirmat însă interesul și legăturile lui Cozma cu scena rock din România. Muzicianul a povestit cum, atunci când era pe culmele gloriei sindicalele, la mijlocul anilor `90, Cozma organiza concerte mamut la care invita cele mai mari nume ale genului.

În 1994 au avut loc, pe stadionul din Lupeni și Parcul Central din Petroșani, două concerte rock de amploare, cu un afiș impresionant: Holograf ,Compact, Iris, Direcția 5 , Survolaj, ALTAR, Nicu Alifantis , Alexandru Andrieș , Mircea Vintilă , plus Florian Pittiș ca amfitrion. Totul sub patronajul Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, condusă cu mână de fier de Miron Cozma.

COZMA, ROCKER ÎN ROL DE "NAȘ" AJUTORUL ACORDAT LUI TEO PETER

Învitat la evenimente cu formția sa ALtar, Teo Peter Jr. a relatat cum a decurs prima sa întâlnire cu liderul de atubci al mireilor, la restaurantul rezervat artișilor.

"La prânz, întâlnirea oficială cu Miron Cozma , care și-a făcut intrarea ca în filme, Nașul încadrat de bodyguarzi, ochelari negri, costum impecabil. (...) Ne-a spus că a auzit numai lucruri frumoase despre noi (Altar) și că abia așteaptă sa ne vadă cântând. Mi-a făcut o impresie foarte bună ca om, dincolo de toate poveștile cu și despre el. De altfel, anul următor, după un concert Compact, când tatăl meu a avut niște probleme medicale, Miron Cozma s-a ocupat de el ca de un frate, asigurându-i spitalizarea și tratamentul în cele mai bune condiții la Petroșani", a relatat liderul formației Altar.

MAI UȘOR CU COZMA, EL E CU BANII

Într-un alt episod, ce amintește de obiceiurile din vremea Cenacului "Flacăra" al lui Adrina Punescu, rockerii și minerii au jucat un meci de fotbal.

"Am avut programat meci de fotbal în Sala Sporturilor, echipa artiștilor contra echipei lui Cozma, care era formată din jucători titulari la Jiul Petroșani, pe atunci echipă de prima ligă, în mare forma pe vremea aia. De partea noastră, eu, Levi, Nimrod, Edi Petrosel și Dan Bittman de la Holo, Marian Ionescu de la Directia 5, încă vreo 3-4 de la celelalte formații, intram cu rândul în joc. (...) Ne-am luat destul de în serios și în cele din urmă am reușit să-i batem pe profesioniști! La un moment dat, la o intrare a mea mai dură, dar regulamentară, practic un stop la minge, l-am dat jos pe Cozma, iar tata, Dumnezeu să-l odihnească, care făcea pe antrenorul, m-a luat deoparte și mi-a spus "Vezi, intra mai ușor la Cozma, că el e cu banii",  mai povestește Teo Peter.

În anii care au urmat, influența lui Miron Cozma a început să scadă și au urmat o serie de condamnări la ani grei de închisoare, pentru rolul avut în mineriadele din 1991. Prima condamnare a fost grațiată în decembrie 2004 de către Ion Iliescu, în ultimele sale zile de mandat la Cotroceni., dar în 2005 a urmat o nouă condamnare, pentru evenimentele de la marșul minerilor spre București, din 1999. Cozma a fost eliberat în 2007 și de atunci n-a mai reușit să atragă atenția decât ca un personaj marginal în spațiul monden sau politic.

 

 

Mai multe articole despre:
miron cozma. compact teo peter rock muzica anii 90