MENIU

Mircea Geoană, reacţie dură după ce Ungaria şi-a retras sprijinul privind aderarea României la OCDE

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană recomandă părții ungare să retracteze și să reconsidere decizia de a retrage sprijinul privind aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), afirmând că există o disproporție între reacția de la Budapesta și închiderea unui liceu din țara noastră.

"Sfatul meu către (...) partea ungară este de a retracta și de a reconsidera această situație. Nicio campanie electorală și niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifică un gest atât de inamical față de un aliat și partener în Europa și NATO cum este România", a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, Mircea Geoană, scrie Agerpres.

El susține că există o disproporție a reacției părții ungare față de închiderea "justificată" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

"Este o disproporție între reacția părții ungare la închiderea justificată a liceului din România. Nu există nicio formă de echivalență între cele două situații. Este o escaladare nejustificată a unei situații fără premeditare din partea părții române. Există o disproporție vădită între cauză și efect. Am participat în ultimii ani în cariera mea diplomatică și politică la construirea parteneriatului pentru secolul XXI între România și Ungaria. Acest tip de gest, de ostilitate față de România este fără precedent în istoria ultimilor 25 de ani. Înțelegerea scrisă și nescrisă între România și Ungaria a fost că ne vom sprijini reciproc în traseul reintegrării noastre în Occident. Ungaria a rezistat tentației de a bloca integrarea României la NATO, ea intrând înaintea noastră. A fost solidară cu noi în integrarea în UE pentru că s-a integrat înaintea noastră. Blocarea României la OCDE este pur și simplu deplasată, contraproductivă și cu potențial periculos", a spus Geoană.

În opinia sa, Ungaria nu va reuși să își continue proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fără să aibă România de partea sa.

Mai multe articole despre:
Geoană Mircea Geoană Ungaria OCDE