Mircea Geoană, despre decizia NATO de a nu impune "no-fly zone" în Ucraina: Nu vrem să transformăm totul într-un război nuclear
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geaonă, a declarat, astăzi, că există semnale care spun că asaltul Rusiei va continua în trei direcții principale: în jurul Kievului, în estul și sudul Ucrainei. Geoană a mai spus și că NATO anticipează că acest conflict va mai dura, amplificând victimele și distrugerile, dar și că Alianța Nordatlantică nu anticipează riscuri pentru țările membre. Oficialul a vorbit și despre solicitarea Ucrainei legate de instituirea "no-fly zone", reiterând că această variantă nu este luată în calcul și asta deoarece "nu vrem să transformăm totul într-un război nuclear".
PrRINCIPALELE DECLARAȚII ale lui Mircea Geoană:
- Vom continua acordarea de sprijin umanitar și financiar Ucrainei eroice. Ca membrii NATO, avem datoria să nu transforma un război deja complicat într-o deflagrație la nivel monial.
- Au fost multe discuții zilele acestea, declarații, solicitări din partea liderilor Ucrainei. Suntem de acord, ar trebui să facem mai mult, însă în același timp trebuie să fim atenți la ce facem. Instituirea unei zone de exludere aeriană (no-fly zone) înseamnă că trebuie să tragem în avioane rusești, înseamnă că trebuie să bombardăm (...), asta înseamnă un act de război cu Federația Rusă. Asta nu înseamnă că nu exista alte metode, dispozitive de ultimă generație (...). Înțelegem emoția, dramatismul situației.
- Armata ucraineană are astăzi succes și pentru că se luptă eroic, dar și pentru că NATO, după anexarea Crimeii în 2014, a ajutat-o să devina o armată mult mai capabilă, mai performantă decât ceea ce vedem că e armata rusă.
- NATO, că organizație, nu transmite către Ucraina arme legale. Țări NATO fac acest lucru, ajută conform dreptului internațional, Ucraina să își apere integritatea, oamenii și teritoriul.
- Modul în care armata și voluntarii primesc sprijin din partea Occidentului democratic se produce în termeni extrem de rapizi. Există un dialog permanent, lista de necesități e permanent actualizată, și aici ne referim nu doar la echipamente, ci și la combustibil, veste antiglonț etc.
- Grupul de lucru al NATO din România este primul din cele 4 care se vor înființa în sud-estul Europei. Grupul din România este în faza inițială de operaționalizară. La fel vor face si celelate 3 din Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
- Un statut de funcționalitate completa anticipam să fie realizat în cât mai scurt timp, pe lângă forțele din tari NATO care au venit ca masuri de siguranță străină (1000 de militari din SUA, 550 de militari din Franța și 300 de soldați belgieni).
- Esență grupurilor de lucru e caracterul multinațional. Cu cât mai multe grupuri de lucru, cu atât mai bine.
- Anticipez ca capacitatea de prim-functionare să se întâmple în viitorul apropiat
- S-au observat activități suspecte ale unor nave-anfibie pe care Federația Rusă le desfășoară în nordul Mării Negre, dar astăzi nu vedem condițiile pentru ca Odesa să fie invadată.