MENIU

Mircea Diaconu, lansat oficial în cursa pentru Cotroceni

Mircea Diaconu, susținut de alianța electorală „Un Om”, și-a depus, sâmbătă, candidatura pentru alegerile prezidențiale la Biroul Electoral Central.  

Mircea Diaconu, independent susținut de alianța electorală formată de ALDE și Pro România, a ajuns la sediul Biroului Electoral Central la ora 14.00.  

Diaconu a declarat după depunerea celor 400 de mii de semnături a declarat că „din fericire, avem o șansă. Dacă vom fi destui, vom reuși. Să refacem speranța în viitorul nostru, în țara noastră, în care se fură tot, capace de canal, ouă, flotă, păduri”.

Despre menirea unui președinte în România, Mircea Diaconu a spus că „un președinte trebuie să aibă un dialog cu absolut orice cetațean, de la pușcăriași la academicieni. Președinții nu guvernează. Președinții n-au fost decât eminamente politici și s-au războit frânând o bună dezvoltare firească a țării”.

Întrebat de jurnaliști care este cel mai slab candidat dintre cei care vor la Cotroceni, Diaconu a răspuns că „cel mai slab e domnul Barna, care e subțire”.

Înaintea lui Mircea Diaconu, tot sâmbătă și-a depus candidatura oficial la BEC și Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Mâine este ultima zi de depunere a candidaturilor.

Duminică, 22 septembrie, urmează să se înscrie oficial, la BEC, Cătălin Ivan, candidat din partea partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională, la ora 12.00, și Ramona-Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste. 

Până acum și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale Klaus Iohannis, susținut de PNL, Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR-Plus), Theodor Paleologu (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Mircea Diaconu (ALDE-Pro România), Viorel Cataramă (Dreapta Liberală).

Ultima sută de metri pentru înscrierea în cursa spre Cotroceni

 

Topul candidaților la Cotroceni, în funcție de numărul semnăturilor adunate:

Klaus Iohannis - 2.200.000

Viorica Dăncilă - 1.486.000

Dan Barna - 400.000

Mircea Diaconu - 400.000

Theodor Paleologu - 360.000

Kelemen Hunor - 266.000

Viorel Cataramă - 230.341

 

 

Alegeri prezidențiale 2019 calendar și candidați: Până când se pot depune candidaturile?

Candidații la alegerile prezidențiale își pot depune, la Biroul Electoral Central, candidaturile până duminică, 22 septembrie, ora 24:00.

Fiecare candidat trebuie să strângă cel puțin 200.000 de semnături.

Săptămâna viitoare, dosarul fiecărui candidat va fi verificat și se va stabili ce candidați rămân oficial în cursă.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar turul al doilea pe 24 noiembrie.

La primul tur, alegătorii din străinătate au posibilitatea de a vota de pe data de 8 noiembrie.

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale, românii din Diaspora au posibilitatea de a vota de pe data de 22 noiembrie.