MENIU

Mircea Băsescu, ŞANSĂ LA ELIBERARE

<p>Mircea Băsescu</p>

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, mai are o şansă la eliberare. Astăzi, judecătorii Curţii de Apel Constanţa discută contestaţia acestuia la menţinerea arestului preventiv. Între timp, magistraţii au făcut publice motivele pentru care au decis să îi ţină după gratii pe Mircea Băsescu şi presupusul său complice, Marian Căpăţînă.

Judecătorii Tribunalului Constanţa spun că fratele preşedintelui nu a stat destul închis, în raport cu gravitatea acuzaţiilor. Mai mult, spun magistraţii, "impactul social intens negativ a unei astfel de fapte, care persista si care atrage in mod neconditionat oprobriul public, dar si sistemul de nesiguranta, de neliniste, creat, stimulează temerea colectiva ca justitia nu este suficient de eficienta impotriva unor fapte deosebit de periculoase".

Cât despre presupusul complice al fratelui preşedintelui, instanţa a decis păstrarea sa după gratii pentru că "se constată o mentalitate periculoasa a petentului-inculpat asupra actului de justiţie şi organelor abilitate să îl aducă la îndeplinire, dar şi a altor instituţii de cel mai înalt nivel în statul de drept. Odată pus în libertate, inculpatul ar comite fapte penale ori ar declanşa puternice reacţii în rândul opiniei publice, determinate de fapta pentru care este cercetat."

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv în urmă cu o lună. Ei sunt acuzaţi că ar fi cerut şi primit bani de la interlopul Bercea Mondial pentru a-i obţine eliberarea sau o pedeapsă mai mică.