MENIU

Ministrul ucrainean al Apărării avertizează: Armata rusă își schimbă strategia, pregătește un atac decisiv

Rusia ar putea pregăti un atac nimicitor pe 24 februuarie, a avertizat ministrul ucrainean al Apărării

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că armata lui Putin este pregătită să „sărbătorească” un an de la invadarea țării sale printr-un eveniment „special”: un atac nimicitor, decisiv.

Oficialul militar ucrainean a declarat că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă majoră şi a avertizat că aceasta ar putea începe chiar de la 24 februarie.

Oleksii Reznikov a spus că Moscova a adunat mii de trupe şi ar putea "încerca ceva" pentru a marca aniversarea invaziei iniţiale de anul trecut, scrie BBC. Atacul ar marca, de asemenea, Ziua Apărătorilor Patriei din Rusia, pe 23 februarie, care celebrează armata.

Putin adună tot mai mulți soldați și se pregătește de un atac decisiv

Soldații ucraineni din prima linie susțin că armata rusă își schimbă strategia. Potrivit ucrainenilor, soldații ruși lansează asalturi tot mai coordonate și atacă cu eficiență sporită în jurul Bahmut. Reznikov a declarat că Moscova a mobilizat aproximativ 500.000 de soldaţi pentru o potenţială ofensivă.

În septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare generală a aproximativ 300.000 de soldaţi, despre care a spus că este necesară pentru a asigura "integritatea teritorială" a ţării.  Dar Reznikov a sugerat că cifra reală recrutată şi desfăşurată în Ucraina ar putea fi mult mai mare.

"Oficial au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, este mult mai mult", a declarat el pentru reţeaua franceză BFM, citată de Mediafax.

Potrivit ministrului Apărării ucrainean, comandanţii armatei sale vor încerca să "stabilizeze frontul şi să se pregătească pentru o contraofensivă" înaintea avansului rusesc despre care se zvoneşte. "Am încredere că anul 2023 poate fi anul victoriei militare", a spus el, adăugând că forţele ucrainene "nu pot pierde iniţiativa" pe care au obţinut-o în ultimele luni.

Comentariile lui Reznikov vin în contextul în care serviciile de informaţii ucrainene susţin că preşedintele Putin a ordonat forţelor sale să cucerească Donbasul înainte de sfârşitul primăverii.