MENIU

Ministrul Teodorovici a găsit vinovaţii pentru miliardele pierdute din banii UE

Eugen Teodorovici

În cel mai optimist scenariu, România va pierde 4 miliarde euro din fondurile UE destinate ţării noastre pentru exerciţiul financiar început în 2007 şi care se va încheia, cu doi ani de graţie din parte Uniunii, în 31 decembrie 2015.

Eugen Teodorovici, fostul ministru al Fondurilor Europene înainte să preia portofoliul de la Finanţe, a identificat vinovaţii pentru miliardele pierdute din banii UE: sunt funcţionarii din structurile care implementează proiectele, în niciun caz şefii politici.

"În exercițiul financiar următor am putea avea un parcurs similar cu cel pe care îl încheiem în acest an. Uitându-mă la oamenii care sunt în structurile care implementează proiectele, pe transport în special, mă întrebam de ce, dacă de-a lungul timpului se schimbă conducerea ministerelor, rezultatele sunt aceleași. Explicația este că problema o reprezintă cei care sunt implicați în mod direct în necesarul de zi cu zi în aceste companii și în special pe contracte. Din păcate, România va pierde foarte mulți bani la finalul acestui ciclu financiar", a explicat Teodorovici citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, proiectele nefinalizate trebuie finanțate din două surse: fie din noul exercițiu financiar 2014 — 2020, fie din bugetul de stat.

Teodorovici crede că România va pierde patru miliarde de euro din fondurile europene aferente perioadei de programare 2007 - 2013, dacă ajunge la o absorbție de 80%, iar situația s-ar putea repeta în exercițiul financiar următor, dacă nu se schimbă oamenii din instituțiile responsabile.

Ministrul a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, va verifica toate contractele în derulare, iar firmele care nu au respectat condițiile contractuale vor fi scoase din contractele respective.

Alte estimări, mai puţin optimiste, vorbesc despre o pierdere de 9 miliarde de euro din banii UE! Cu aproape patru luni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007-2013, România are o rată a absorbţiei fondurilor UE de 52%, asta deşi Bruxelles-ul ne-a mai acordat un răgaz de doi ani să cheltuim banii.

Bilanț sumbru la folosirea banilor UE. România pierde 9 miliarde euro