Ministrul Sănătății, la "Jocuri de putere": OUG pe Sănătate, dată în interesul pacienților. Ce se întâmplă cu COPLATA
Ordonanța de urgență care dă spitalelor private acces la bani publici a fost dată în interesul pacienților, a declarat, duminică seara, la Realitatea PLUS, ministrul Sănătății, Victor Costache. Invitat în emsiunea "Jocuri de putere", ministrul a explicat, pe larg, ce modifică ordonanța. În plus, spune ministrul, de anul viitor, va fi necesar să avem coplată în Sănătate sau un sistem de asigurări complementare de sănătate, și recunoaște că tarifele la privat vor trebui să crească.
"Nu e o ordonanță de urgență care să prevadă accesul unor spitale la programe, ci una care modernizează legea 95, legea sănătății. Sunt mai multe prevederi în această OUG. Aceasta e dată în special îin interesul pacienților din România și are ca scop a le facilita accesul la servicii medicale după modelul celor din Europa", a declarat Victor Costache, în emisiunea "Jocuri de putere".
"Coplata a fost introdusă și legalizată în 2019 de PSD și ar fi trebuit să intre din aprilie 2020 în cadrul noului contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Noi ne-am trezit în fața acestei situații care ar fi pus o presiune nejustificată pe populațe și pe finanțele ei. Când introduci această coplată, e foarte important să adopți și un model european de implementare. Și pentru a diminua acest impact în rândul populației este foarte important ca noi, în România, să avem un model predictibil de asigurări complementare de sănătate sau abonamente de sănătate. Când PSD a dat legea, anul trecut, ar fi trebuit să prezinte și o alternativă pentru a absorbi coplata. Noi nu am dat ordonanța împreună cu coplata, tocmai noi am prorogat această coplată", a mai spus ministrul Sănătății.
"În cadrul acestei ordonanțe, noi am prorogat coplata. Practic, trebuie ca, într-un an de zile, să se pregăteasca un sistem de asigurări cmplementare sau de abonamente de sănătate de tip european", a mai spus ministrul.
"E un principiul valabil în toată Europa ca pacientul să-și poată alege medicul. Deci era firesc să refacem legea 95 după acest principiu. În paralel, anual, noi plătim cam 130 milioane de euro spitalelor și clinicilor din străinătate deoarece nu permitem pacienților să circule liber în sistemul medical și atunci ei își aleg resurse și soluții terapeutice în Europa. Dacă ar fi să ne comparăm cu Bulgaria, ei plătesc țărilor din Uniunea Europeană între 100 și 200.000 de euro anual. Creând punți și discriminări, am ajuns să ne furăm singuri căciula", a punctat Costache.
Cu acești bani, subliniază ministrul, ne finanțăm cel puțin două programe majore de sănătate în fiecare an.
Întrebat dacă o eventuală concurență va pune pe butuci sistemul public de sănătate, ministrul Sănătății a răspuns: "În niciun caz. În primul rând, aceste principii functionează peste tot în Europa. De aceea am ajuns să avem un sistem sanitar care este pe ultimul loc în Europa. Noi am corectat o formulare ambiguă în Legea 95, care nu avea nicio bază de aplicare. La sfârșitul lui noiembrie, a fost Comisia Europeană, a elaborat și a prezentat raportul pe sănătate al României și suntem pe ultimul loc la toți indicatorii de sănătate publică. Din păcate, în România avem prea mulți pacienți care nu ajung să se trateze la timp și prea puține spitale. Deci această măsură nu este decât în interesul pacienților. Trebuie să prezentam soluții concrete și cât mai rapide pacienților care mor în fiecare zi. Pacienții vor fi tratați în condiții mai bune."
În același timp, întrebat ce prețuri vor avea aceste servicii, ministrul a explicat: "Sunt unele servicii în care trebuie să ajungem să le decontăm la tarife reale pentru că ajungem iar să le plătim în străinătate. Românii circulă liber și dacă nu le lăsăm dreptul de a-și alege spitalul sau medicul, și-l vor alege în altă parte."
Reamintim că ordonanța controversată ce privește modificările în domeniul Sănătății a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial.
Ordonanța acordă furnizorilor privați dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, în anumite condiții prevăzute de lege.
În ordonanța de urgență publicată miercuri seara se introduce paragraful nou "pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și art. 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare".
La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: "Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menționate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin hotărârea Guvernului".
Tot la art. 111, se introduce paragraful: "Cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgență".