MENIU

Ministrul Sănătății: ”Îi vom proteja pe cei care vor arăta adevărul din spitalele românești”

Mușamalizarea infecțiilor nosocomiale nu mai este acceptabilă, astfel că acum raportarea acestora se face lunar, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la emisiunea ”Prime Time News”, de la Realitatea TV. Acesta a mai precizat că până la finalul mandatului va pune în aplicare un plan de investiții - construcția a trei spitale regionale și extinderea unor unități medicale deja existente -, precum și achiziția de aparatură de specialitate.

”Spitalul de Arși este sub jurisdicția secotului 1, iar cu primarul vom avea întâlnire vineri. Soluția este una pe termen scurt: renovarea secției de Terapie Intensivă. Pe termen mediu și lung, trebuie o altă clădire. Vom discuta cu primarul și vom vedea în ce măsură Primăria Sectorului 1 vrea să se implice în acest domeniu. Cred că Primăria este interesată de sănătate și este interesată ca lcouitorii sectorului 1 și nu numai să beneficieze de servicii bune”, a declarat ministrul Sănătății. 

Există autorități publice locale, cum e Consiliul Județean Călărași, care fac o treabă foarte bună în ceea ce privește Sănătatea, susține Vlad Voiculescu, precizând că în acest oraș s-au luat măsuri pentru a fi aduși medici tineri în spitalele din zonă, pentru a le asigura case și a le suplimenta veniturile. ”În țară sunt necesare investiții care nu pot fi făcute doar de Minister, ci este nevoie de o cooperare cu autoritățile locale”, a completat acesta.

”Spitalul de Arși aparține de spitalele care țin de Ministerul Sănătății, însă clădirea sa aparține sectorului 1. Tipul acesta de siuație complexă nu ajută spitalele. Floreasca este un alt exemplu”, a mai spus ministrul. 

Referitor la angajații din sistemul medical care au curajul să arate public neregulile din spitale, Ministerul îi va proteja va proteja, susține Voiculescu. ”Vom proteja pe oricine va spune adevărul. Nu ne vom implica într-un conflict într-un colectiv. Dacă avem informații că ceea ce se întâmplă acolo nu e în regulă, atunci vom reacționa”, a explicat el. 

”Am primit 570 de milioane de lei, dintre care 297 de milioane merg către Ministerul Sănătoții și restul către CNAS. Ne ajută să punem în ordine plata gărzilor medicilor, să mărim salariile și ne oferă un pic de respiro pentru câteva măsuri de eficientizare - achiziții publice centralizate care vor aduce economii la bugetul Ministerului și la bugetul se stat”, a precizat Vlad Voiculescu. 

”Nu vor avea loc privatizări, dar putem vorbi despre parteneriat public privat”

Ministrul Sănătății susține că există două planuri până la finalul mandatului. Un plan de investiții care să pună lucrurile pe o traiectorie clară pentru următorii ani, care pleacă la trei spitale regionale ce vor fi cele mai mari investiții făcute în spitale în următorii 25 de ani. Pe lângă asta vin alte proiecte de investiții - un nou spital de Arși, extinderea spitalului 'Marie Curie', o nouă clădire a Spitalului 'C.C. Iliescu'. Nu vor avea loc privatizări. Dacă vorbim despre parteneriat public privat, da. Acesta prevede ca partenerul privat să construiască spitalul și apoi să se ocupe de operarea clădirii; actul meddical rămâne în totalitate la stat”, a mai afirmat acesta.

Pentru hepatita C, va fi extins programul de tratament cu tratament interferon free către bolnavii în stare incipientă, a anunțat Voiculescu, subliniind că are în vedere mai multe molecule pe lângă acestea. 

”Lipsesc și medicamente ieftine de ani de zile. Are de-a face cu politica noastră de prețuri; vorbim despre Ordinul 75, a cărui aplicare am amânat-o până în noiembrie . În următoarele săptămâni vom veni cu o nouă metodologie de prețuri”, a informat ministrul.

Despre problemele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, Voiculescu a menționat că ”pentru un anumit vaccin este o chestiune legată de o companie care e în insolvență. Încercăm să ieșim din acest contract. În următoarele zile vom avea o soluție”. Referitor la distribuția lor, ”se întâmplă ca o companie să nu-și onoreze obligațiile, iar dacă MS este prins de acel contract nu poate cumpăra de la altă companie, dar dincolo de aceste probleme avem în lucru Legea Vaccinării pe care o vom promova în septembrie. Aceasta are în vedere și stocuri mult mai largi”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a explicat că este esențial ca spitalele în care investim să aibă laborator propriu, de aceea în rezolvarea problemei infecțiilor nosocomiale se află pe listă doar 72 de spitale.

Raportarea infecțiilor nosocomiale se face acum lunar către Direcțiile de Sănătate Publică, a anunțat ministrul. ”Ceea ce avem în vedere este schimbarea contractului de management, astfel încât raportarea infecțiilor nosocomiale să nu mai fie sancționată (...) Infecțiile nosocomiale sunt o hârtie de turnesol. Sistemul de sănătate nu s-a deteriorat brusc, ci treptat. am ajuns într-un moment în care mușamalizarea nu mai este acceptabilă. Nu e suficient, dar este un început”, susține Voiculescu.