MENIU

Ministrul Sănătăţii, anunţ important pentru toţi românii

Campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2017 - 2018, poate începe, primele peste 19.000 de doze de vaccin ajungând deja în teritoriu, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis presei.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

MS precizează că vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

"Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și unitățile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform strategiei MS și recomandărilor OMS și ECDC", afirmă MS.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, până în prezent nu există cazuri confirmate de gripă.

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă.