MENIU

Cazul bebeluşilor. Achimaş, audiat de deputați: Sunt frustrat că nu avem un rezultat al anchetei

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, se declară "frustrat" de faptul că nu deține încă un rezultat al anchetei în cazul bebelușilor din Argeș internați la Spitalul "Marie Curie", din Capitală. Achimaș-Cadariu va fi audiat în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, începând cu ora 12:30. Ulterior, acesta va susţine o conferință de presă.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a ajuns, în cursul dimineții, la Spitalul "Marie Curie", pentru a vedea care este situația bebelușilor. După încheierea vizitei, acesta a declarat pentru jurnaliști că este "o situație inexplicabilă" și că este 'frustrat' pentru că nu deține un rezultat al anchetei.

"Cred că trebuie să ne concentrăm pe copii și să aflăm cauza, să luăm măsurile profilactice. Nu cred că e nevoie de sânge, ci de vindecare în primul rând. Ministerul și-a îndeplinit toate sarcinile care îi revin (...) Sunt medicamente care lipsesc, nu contest, dar nu în această situație. Lipsesc multe medicamente, știm acest lucru. Știți că facem toate eforturile în acest sens. Este o situație inexplicabilă. Sunt frustrat că nu avem rezultatele la aceaastă anchetă, dar nu pot să oblig să se dea alte rezultate decât realitatea (...) Ancheta se desfășoară în conformitate cu procedurile standard existente. Organizăm o conferință de presă după audierea de la Parlament. Părinții au mare încredere în medicii de aici (n.r - Spitalul Marie Curie)", a declarat ministrul Sănătății.
 
La două săptămâni de la primul deces, autoritățile încă nu știu de unde au contactat bebeluşii bacteria E.coli. Potrivit probelor prelevate, nici apa, nici laptele praf, nici portocalele nu au fost sursa contaminării.
 
Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș urmează să verifice modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș.
 
La această oră, opt bebeluşi cu sindrom hemolitic uremic sunt internaţi la Spitalul "Marie Curie", respectiv trei în Secţia de Terapie Intensivă și alți cinci în cea de Nefrologie.
 

Bacteria ucigaşă face a treia victimă. Încă un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie

 
Un al treilea bebeluş a murit, marți, la Spitalul "Marie Curie" din Capitală. Fetiţa era mai mică de un an şi a fost intubată duminică noaptea, după ce starea ei s-a deteriorat. Micuţa avea şi o hemoragie cerebrală.
 

Filmul evenimentelor
 

La dată de 16 februarie, un număr total de 12 cazuri au fost diagnosticate cu sindrom diareic sever cu deshidratare, unele dintre acestea au necesitat dializă.

Primul copil a fost internat în spitalul Marie Curie a fost în dată de 31 ianuarie 2016. Este vorba despre un copil care s-a prezentat direct la acest spital fiind un caz cunoscut cu o boală digestivă din naştere; rezultatul coproculturilor a fost negativ. Domiciliul de rezidenţă –Piteşti.

Ulterior, în perioada 31 ianuarie -12 februarie 2016, alţi 11 copii au fost internaţi prin transfer în spitalul Marie Curie, după cum urmează: 9 din judeţul Argers, 1 din Craiova şi 1 din Bucureşti.

Unul dintre copii a decedat în 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit în dimineaţă zilei de 15 februarie. În acest caz, Institutul Naţional Cantacuzino a infirmat prezenţa E.coli.

Coproculturile testate la Institutul Cantacuzino de la ultimile trei cazuri, internate la spitalul Marie Curie, în datele de 9 şi 10 februarie 2016, au fost negative pentru E. Coli. Între acestea se află şi copilul care a decedat în dată de 14 februarie.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a luat legătură cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016. Au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialişti ai Centrului pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigaţiilor pentru depistarea cauzelor de îmbolnăvire.