MENIU

Ministrul Muncii la Realitatea Plus: Deciziile de recalculare pot fi primite și de rudele beneficiarilor. Acte suplimentare se pot depune și după 1 martie 2025 - LIVE

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a făcut, în exclusivitate la Realitatea Plus, a oferit o serie de lămuriri cruciale pentru toți pensionarii, după ce s-a finalizat procesul de recalculare. 

Principalele declarații ale ministrului Muncii: "Am avut 4 legi ale pensiilor, toate cu prevederi diferite, (...) am avut creșteri artificiale ale indicilor de corecție care i-au defavorizat pe pensionarii de dinainte de 2011 și i-au favorizat pe cei pensionați după 2011."

"Pensiile militare nu vor fi recalculate pe baza acestei legii, aceasta vizează DOAR pensiile din sistemu public."

"Am avut permanent emoții că recalcularea nu se va termina la timp. Recalcularea, de fapt, a fost gata, dar procesul de verificare a fișierelor a presupus cea mai mare atenție din partea colegilor mei."

"Deciziile pot fi primite și de rudele pensionarilor, iar dacă nu este nimeni acasă, pensionarul își poate ridica decizia de la oficiu poștal în termen de 20 de zile, iar după acest termen de la Casa de pensii de care aparține."

 

"Dacă adunăm ajustarea cu rata inflației și cu majorarea prin nou lede, de 26,65%, ajungem undeva la peste 40% creștere de la începutul anului".

"Grupele de muncă nu dispar odată cu aplicarea noii legi a pensiilor, ci vor funcționa până în 2035, până când angajatorii se vor alinia noilor reglementări."

"Pensionarii vor putea aduce aceste adeverințe oricând Deci nu există un termen limită. În perioada 1 septembrie 2024 - 1 martie 2025 se face valorificarea din oficiu a acestor adeverințe, adică pentru ceea ce pensionarii au în sistem sau urmează să aduc. Dacă pensionarii continuă să aducă adeverințe și după 1 martie 2025 sigur se va ține de ele și vor fi valorificate printr-o decizie de revizuire

În cât timp?

Termenul obișnuit, uzitat la casele de pensii, este de 45 de zile, dar termenul pe care-l avem pentru această etapă din aplicarea legii pensiilor este că din luna mai imediat următoare."

ÎNTREBĂRILE TELESPECTATORILOR:

Pot fi cumulate pensiile cu venituirle pentru care nu le pltesc CASS?

Da, noua lege a pensiilor permite acest cumul.

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu și-au primit pensiile idn Grecia și Italia?

Am cerut 7 bilaterale cu omologii mei, iar în relația cu Italia și Grecia, unul dintre subiecte este legat tocmai de aceste întârzieri privind schimbul de documtne. Pe relația cu Italia întârzierile erau de peste 3 ani.