MENIU

Ministrul Mediului solicită majorarea amenzilor pentru hrănirea urșilor pe marginea drumului: „Unii le consideră prea mici"

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat recent că este necesară creșterea cuantumului amenzilor aplicate persoanelor care hrănesc urșii pe marginea drumurilor, subliniind că sancțiunile actuale sunt considerate de mulți drept insuficiente. În prezent, amenda standard pentru hrănirea urșilor este de 1.500 de lei, însă aceasta poate fi redusă la doar 200 de lei dacă este achitată în primele 48 de ore.

Ce a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet

„În ceea ce priveşte urşii de pe Transfăgărăşan, am dispus colegilor mei trei chestiuni: instalarea de panouri de avertizare, pentru ca fiecare turist, cetăţean participant la trafic să ştie că hrănirea urşilor este interzisă şi se sancționează cu amendă. Acele panouri au fost deja trimise către CNAIR şi vor fi instalate în curând. În al doilea rând, am dispus instalarea unor camera de supraveghere video, în acea situaţie în care turiştii nu respect legea, pentru a-i putea sancţiona contravenţional ori de câte ori aceştia se opresc să hrănească urşii”, a explicat ministrul Fechet.

El a subliniat că, până acum, un număr semnificativ de amenzi au fost deja aplicate pe Transfăgărășan, datorită eforturilor combinate ale Gărzii Forestiere și Jandarmeriei. „Este crucial să înțelegem că hrănirea urșilor nu face decât să le pericliteze viața, atrăgându-i în apropierea drumurilor și a așezărilor umane, unde riscurile sunt mari,” a adăugat Fechet.

Ministrul a insistat asupra necesității de a crește valoarea acestor amenzi, considerând că suma actuală este percepută ca fiind „ridicol de mică” de către cetățeni. „Luăm în considerare modificarea legislației pentru a putea impune sancțiuni mai mari atunci când situația o cere,” a concluzionat Fechet.