MENIU

Ministrul Mediului a făcut anunțul la Comitet pentru Situații de Urgentă: Nu există NICIUN DUBIU că vor veni viituri - HARTA zonelor vizate

Zona Galați va fi din nou lovită de viituri

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis sâmbătă, la şedinţa Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, ca toate autoritățile să fie pregătie şi să anunţe din timp oamenii. ”Trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni”, a precizat Fechet.

Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A), a transmis, sâmbătă, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

Ministrul Mircea Fechet a transmis că ”este important ca toate instuţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”.
 
Alertă pe Dunăre, în aval de Târgu Măgurele. Se ridică DIGURI provizorii, în așteptarea viiturii cu debite istorice - FOTO
 

”Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est. Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a menţionat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor.

De asemenea, ministrul Mircea Fechet a facut apel la autorităţile locale”pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”.

La şedinţă a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1000 de pompieri şi răman în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie.

De asemenea, este dispusă creşterea capacităţii de intervenţie, prin alocare de forte suplimentare din judeţele care nu sunt sub incidenţa avertizărilor.

 

Mai multe articole despre:
fechet vin viituri nu e dubiu masuri de preventie