Ministrul Mediului: 70 de zile pe an, foarte poluate pentru bucureșteni
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a lansat un nou semnal de alarmă, într-o intervenție la Realitatea Plus, cu privire la depășirea limitelor maxime de poluare în București. Ministrul și primarul Capitalei, Gabriela Firea, se află de mai multe zile într-un război deschis al declarațiilor pe teme de poluare.
23.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de poluare, în timp ce locuitorii țării noastre mor, în medie, cu 22 de luni mai repede față de ceilalți europeni, informează Realitatea Plus.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat dumincă la, Realitatea Plus, că pragul maxim de poluare este depășit în București o dată la patru-cinci zile:
"În București acest prag de pericol se depășește o dată la 5 zile, astfel că bucureștenii s-au plimbat anul trecut 70 de zile peste limita pragului de alertă. În realitate, aerul nu este atât de bun, indiferent ce spun cei responsabili de acest lucru în Capitală. În acest moment, aerul cel mai poluat este pe marile artere din București, în parcuri sigur aerul mai respirabil. București este unul dintre cele mai poluate orașe ale țării și nu s-au luat măsuri", a declarat ministrul Mediului la Realitatea Plus.
Potrivit ministrului, în orice stat european Ministerul Mediului monitorizează informațiile, cei care ar trebui sa monitorizeze și să facă planuri sunt autoritățile locale, "ele au dat autorizații de construcție, tot ei trebuie să planteze arbori".
Un segment critic pentru monitorizarea calității aerului îl reprezintă particulele în suspensie. Denumite științific „PM”-uri, adică micro-particule, ele sunt măsurate în funcție de diametru la un metru cub de aer, limita critică fiind aceea de 2,5 microni (ceea ce înseamnă doar 4% din grosimea unui fir de păr).
Standardele se modifică odată cu creșterea gradului de poluare la nivel global. În funcție de activitățile economice specifice fiecărei zone, microparticulele pot să conțină o varietate uriașă de substanțe chimice organice, microparticule de metal, de plastic, pulberi rezultate din combustie și așa mai departe.
„PM”-urile rămân cele mai nocive dintre toți poluanții. Ele se depun cu timpul în alveolele pulmonare și nu pot fi expectorate. Cu alte cuvinte, organismul este otrăvit sistematic iar bolile care decurg țin, evident, în primul rând de sistemul respirator și de cel cardiovascular. Cei mai afectați sunt însă copiii”, spune meteorologul Lavinia Mocanu, potrivit Buletin.de.