MENIU

Ministrul Justiției, prima măsură după decizia CCR în dosarele penale: Avem instrumentul OUG în fața unui iminent blocaj

Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că este posibil un blocaj în urma deciziei Curții Constituționale prin care nicio persoană condamnată nu va merge la închisoare dacă nu va fi publicată motivarea deciziei definitive într-un dosarpenal. Ministrul Justiției a anunțat că este posibilă o decizie politică în acest caz, cel mai sigur o ordonanță de urgență.

 

Stelian Ion a declarat, joi, că ar fi necesară o decizie politică, unul dintre instrumente fiind o ordonanță de urgență, sugerând că decizia CCR va duce la o amânare a pronunțării, astfel încât să fie posibilă și redactarea hotărârilor judecătorești. Anunțul a fost făcut de ministru joi, prezent la votul din Comisia juridică pe desființarea Secției Speciale. 

Modificarea Codului de procedură penală în urma deciziei de miercuri a CCR urmează să fie făcută de Parlament sau Guvern în termen de 45 de zile de la momentul publicării. În această perioadă, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

„Va fi o decizie politică dacă va fi necesară și în fața unui iminent blocaj, pentru că această chestiune este extrem de serioasă, tocmai pentru aceste situații a fost creat instrumentul Ordonanței de Urgență, dar nu spun că va fi Ordonanță de Urgență, deci e o decizie pe care o vom lua, încă nu am luat decizia aceasta. (...) Dacă nu avem motivarea și nu știm exact la ce se referă, nu putem să facem aprecieri în orb”, a spus Stelian Ion.

Întrebat dacă este posibilă motivarea deciziilor din dosare simultan cu adoptarea în instanțele românești, în deficit de personal, ministrul Justiției a mai declarat, joi, că „este greu de explicat acum, înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunțării, la o amânare a pronunțării astfel încât să fie posibilă și redactarea hotărârilor judecătorești. Aceasta se poate întâmpla”. 

CCR a decis miercuri este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept la data pronunțării acesteia, astfel că nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare. Actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate și după un an.

Potrivit deciziei CCR, au fost declarate neconstituţionale mai multe articole din Codul de procedură penală:
 
- art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii";

- art. 405 alin. (3) - "(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii";

- art. 406 alin. (1) şi (2) - "(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier".

Citește și CCR, hotărâre istorică: Deciziile în dosarele penale nu mai pot fi pronunțate fără motivare

Curtea Constituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării.

- "Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.

- Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", a anunțat miercuri Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă.