Ministrul Justiției: "Voi dispune un audit extern la DNA, DIICOT și PÎCCJ"
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, luni seară, că va dispune un audit extern în privința DNA, DIICOT și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, luni seară, că va dispune un audit extern în privința DNA, DIICOT și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Declarația ministrului vine după ce, în urmă cu mai puțin de o săptămână, acesta a făcut publice rezultatele evaluării asupra Laurei Codruța Kovesi și lui Augustin Lazăr, în urma cărora a anunțat că activitatea DNA și a Parchetului General va fi monitorizată.
„Am considerat necesar să fac acea evaluare, pentru că și eu simțeam că este un derapaj. Aveam decizia în mână, pledasem la CCR. N-am uitat și nu uit faptul că legea permite evaluarea procurorilor pe fond. Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte”, a spus ministrul Justiției la un post de televiziune.
Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns că "multe" și că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.
"Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO și noi vorbim de termen rezonabil în soluționarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluționare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare spre o dulce prescripție. Poți vedea, de exemplu, număr de inculpați, poți vedea număr de arestați, poți vedea număr de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept și, ulterior, achitați, poți vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poți vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat și pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deși, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluții de principiu și despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenție nelegală, netemeinică, nejustificată", a mai spus ministrul Justiției.
Ministrul Justiției a precizat că cei 2.650 de procurori din România își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. "Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.
Tudorel Toader a declarat, miercuri, după prezentarea concluziilor privind evaluarea procurorilor-șefi ai DNA și Parchetului General, că nu este oportună declanșarea procedurii de revocare a acestora, dar că cele două instituții vor fi monitorizate.