Ministrul Ioana Mihăilă, ANUNȚ despre „relaxarea” spitalelor de la 1 iunie - Care sunt CONDIȚIILE și cum se va proceda pentru pacienții non-COVID
Veste bună de la Ministerul Sănătății! De la 1 iunie urmează „relaxarea” spitalelor. Ministrul Ioana Mihăilă a anunțat că românii cu probleme de sănătate vor avea acces mai ușor la tratament în spitale de săptămâna viitoare. Un nou plan de măsuri pentru spitale a fost elaborat pentru a scădea internările COVID, în care se vor respecta doi parametri: rata de incidență din județul respectiv și rata de numărul de bolnavi COVID-19 internați este mică.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat joi, după ședința de Guvern, că a trimis spre publicare la Monitorul Oficial un nou plan de măsuri pentru deschiderea spitalelor pentru toți pacienții, indiferent de afecțiune, nu doar pentru bolnavii COVID-19.
„Am trimis la Monitorul Oficial modificări ale ordinului 434 privind planul de masuri pentru organizarea spitalelor și unităților de dializă, pentru asistența adecvată a a pacientilor bolnavi COVID-19, dar si a celor non-COVID. A fost adoptat un nou plan de măsuri, structurat pe etape, care prevede modalitatea de reactie atat in contextul actual favorabil, cat si in confruntarea cu un nou val pandemic”, a anunțat Ioana Mihăilă.
Ministrul a explicat că „redeschiderea are loc in 2 etape, cu anumite condiții pentru managerii spitalelor”, în funcție de rata de incidență și numărul paturilor ocupate cu pacienți COVID.
Ioana Mihăilă a explicat și de ce se vor păstra și paturi pentru COVID-19: „Pentru ca vrem ca fiecare spital sa poata ingriji pacientii internati pentru o anumită patologie, dar și daca se imbolnavesc, ca sa nu fie transferati la alt spital, si daca o sa avem o accelerare a pandemiei”.
Modificarile anunțate presupun o coordonare buna intre managementul spitalelor, DSP si MS, si pentru orice fel de reducere, orice spital trebuie sa depuna un plan de revenire daca pandemia revine la un nivel nefavorabil, a mai atras atenția ministrul Sănătății.
ETAPA 1 de redeschidere a spitalelor pentru pacienții non-COVID
Spitalele vor putea reduce numărul de paturi COVID dacă rata de incidență pe județ la două săptămâni este sub 1/1000 de locuitori și dacă rata de ocupare a paturilor COVID din spitalul respectiv , avizată de DSP, de sub 50%.
DSP-urile pot aproba astfel in prima etapa o reducere a numarului de paturi de 50% pentru spitalele specializate de boli infectioase si pneumologie si de pana la 30% pentru spitalele nespecializate in tratamentul COVID-19, potrivit ministrului Sănătății.
ETAPA 2 de redeschidere a spitalelor pentru pacienții non-COVID
Într-o a doua etapă, procentul scade la 30% de paturi COVID pentru spitalale specializate in tratarea coronaviruslui si la 15% pentru restul spitalelor.
„Dupa un minim de 30 de zile sau mai scurt, spitalele vor putea reduce si mai mult numărul de paturi COVID dacă rata de incidență pe județ este sub 0,5/1000 de locuitori sau rata ocupării a paturilor COVID din spitalul respectiv este mai mică cu 50% decat numarul de paturi avizat anterior”, a explicat Ioana Mihăilă.