MENIU

Ministrul interimar al Justiției, despre PNDL3: "Intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Avizul dat de MJ este pozitiv"

Bani

Ministrul Lucian Bode, care deține în prezent și funcția de interimar la Justiție, susține că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca ordonața de urgență privind programului "Anghel Saligny",  în valoare de 10 miliarde de euro, să intre în ședința de astăzi a Guvernului. Mai mult decât atât, Bode spune că Ministerul Justiției nu a constatat probleme de nelegalitate legate de acest proiect, așa cum a susținut ministrul revocat din funcție Stelian Ion, ci doar "observații tehnice și chestiuni de procedură"

"Aseară am văzut proiectul în original, azi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Avizul dat de Ministerul Justiției este unul pozitiv, cu observații ale direcțiilor de specialitate. (...) Sunt chestiuni de interpretare. Proiectul a plecat la Ministerul Dezvoltării, care este inițiator, aproape în aceeași formă în care fusese pregătit de echipa lui Stelian Ion", a declarat Bode, citat de HotNews.ro.

Întrebat despre problemele de nelegalitate invocate de Stelian Ion, ministrul interimar al Justiției a precizat că este vorba doar despre observații tehnice, chestiuni de procedură.

"Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină în termenul legal, nu a venit. În consecință, se consideră avizare tacită. Nu e nici prima, nici ultima dată toate celelalte avize sunt atașate. Sunt îndeplinite toate condițiile legale ca programul <<Anghel Saligny>> să fie dezbătut în ședința de guvern de la ora 16.00", a mai susținut noul ministru interimar al Justiției.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte, în cursul zilei de miercuri, OUG privind PNDL 3, introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei.
 
Ședința Executivului a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. Drept urmare, ziua de miercuri s-a terminat apoteotic, cu revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, fapt ce a aruncat în aer coaliția de guvernare.
 
Reamintim că planul național de investiții „Anghel Saligny” este programul prin care Guvernul ar urma să aloce 10 de miliarde de euro sub forma unor credite de angajament pentru perioada 2021-2028 către comunitățile locale din țară. Programul de investiții se va derula pe modelul PNDL și prevede, concret vorbind, finanțări pentru proiecte de drumuri, apă-canal și extindere a rețelelor de gaz.