MENIU

Reforma din achizițiile publice, cartoful fierbinte preluat de noul ministru de Finanțe

Anca Dragu

Noul ministru al Finanțelor Publice, Anca Dragu, spune că reforma sistemului de achiziții publice implică nu mai puțin de 18 instituții și că este o prioritate pentru actualul Guvern. În același timp, ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk pune punctul pe i: România trebuie să lupte pentru combaterea corupției în achizițiile publice, unde sunt risipite sume imense de bani din taxele contribuabililor.

Reforma sistemului de achiziții publice implică nu mai puțin de 18 instituții, de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice până la Curtea de Conturi, dar această reformă este absolut necesară pentru că abaterea de la termenele asumate poate conduce la suspendarea plăților pe toate programele cu finanțare europeană, susține ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

"Valoarea totală a achizițiilor contractate până la finalul trimestrului al treilea din anul curent a fost de aproximativ 25 milioane de lei iar cele mai multe autorități contractante sunt în domeniul autorităților locale, sănătate și apoi servicii publice. De aceea, consider că este necesar un efort comun din partea mai multor instituții pentru realizarea unei reforme profunde în acest domeniu. În acest moment am făcut un inventar și pot să vă spun că există 18 instituții responsabile pentru ca sistemul să se reformeze, de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice până la Curtea de Conturi", a declarat joi ministrul Finanțelor în cadrul unei conferințe pe teme de achiziții publice.

Potrivit noului ministru, reforma sistemului național al achizițiilor publice reprezintă o prioritate pentru Ministerului Finanțelor Publice și pentru actualul Guvern.

"Spunem că achizițiile publice trebuie să devină un instrument pentru accelerarea investițiilor și a creșterii economice. De aceea este extrem de importantă respectarea termenelor asumate prin planul de acțiuni aferent strategiei naționale de reformă în domeniul achizițiilor publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendare plăților pe toate programele cu finanțare europeană", a mai spus Anca Dragu.

Ministrul a subliniat că este foarte important ca achizițiile să nu mai reprezinte un moment de blocaj în economie și în cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparentă de atribuire a contractelor în condițiile asigurării concurenței reale.

"În acest moment, un sfert din proceduri au o durată medie de sub 53 de zile, în timp ce jumătate înregistrează o durată medie de până la 72 de zile", a mai spus ministrul Finanțelor.

Ambasadorul Germaniei: Combaterea corupției în achizițiile publice poate duce la reducerea poverii fiscale pentru contribuabili

România trebuie să lupte pentru combaterea corupției în achizițiile publice, unde sunt risipite sume imense de bani din taxele contribuabililor, astfel încât să poată implementa o politică fiscală axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili, susține ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk.

"Combaterea durabilă a corupției trebuie realizată pe toate palierele organizatorice posibile, la nivel național, regional, local, în orașe și comune, pretutindeni acolo unde sunt acordate contracte de achiziții publice. După cum știți, sume imense de bani sunt fraudate sau risipite în contextul licitațiilor publice. De aceea, lupta consecventă împotriva corupției în domeniul achizițiilor publice este și cea mai bună modalitate de a economisi taxe, respectiv reprezintă un pilon important al unei politici de fiscalitate moderată, axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili", a precizat ambasadorul în cadrul unei conferințe pe teme de achiziții publice.

Potrivit acestuia, ca urmare a unor contracte de achiziții publice încheiate de autoritatea contractantă cu beneficiari prea scumpi sau cu prestații contractuale slabe, taxele sunt irosite în loc să fie utilizate în mod rațional acolo unde este nevoie.

Ambasadorul Germaniei mai spune că fenomenul nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de țări și este valabil pentru marile proiecte de infrastructură cum sunt cele de construcții de autostrăzi, contractele de concesiune pentru salubrizare locală, și până și pentru amenajarea unor piste de biciclete.

"De fapt, această proastă gestionare a resurselor prejudiciază colectivitatea și evoluția economică a întregii țări. De pe urma lor suferă companiile active în România, atât cele autohtone cât și cele străine, dar mai cu seamă populația, fiecare dintre noi", a subliniat Werner Hans Lauk.

În opinia sa, pentru ca un stat modern de drept să funcționeze trebuie să aibă o legislație pe măsură. "Cadrul legislativ bun reprezintă baza unor procese transparente și echitabile de atribuire a contractelor de achiziții publice. Doar în acest mod poate fi garantat faptul că un stat acționează eficient în plan economic, doar în acest mod pot fi clădite încrederea și creșterea economică", a mai spus oficialul german.