MENIU

Ministrul Educației propune ca înscrierea la orele de educaţie sexuală să fie similară cu cea pentru orele de religie

Dispute privind educația sexuală în școli

Ministrul Educaţiei este de părere că educaţia sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă şi educaţie rutieră şi financiară. Sorin Cîmpeanu propune ca înscrierea la un astfel de modul să se facă similar cu cea pentru ora de religie, adică să fie valabilă, din oficiu, iar dacă părinţii nu sunt de acord și solicită, să poată fi anulată.

"Ar putea fi, de exemplu, un modul de educaţie pentru viaţă, în care să fie incluse, etapizat, educaţie sexuală, educaţie sanitară, educaţie de prim ajutor, alimentaţie raţională, educaţie juridică, rutieră, financiară. Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educaţie pentru viaţă să fie predat pe fiecare componentă de către specialişti poate fi o soluţie. Educaţia sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a afirmat ministrul Eudcației, la un post TV.

Sorin Cîmpeanu a avansat și ideea ca participarea elevilor la astfel de ore să fie făcute cu acordul părinţilor, la fel cum s-a procedat în 2015 cu ora de religie. „Să fie înscrişi la început, după care să se poată retrage punctual, caz cu caz, dacă părinţii refuză”.

Proiectul de lege privind educația sexuală în școli au fost trimis, săptămâna trecută, spre reexaminare, de către președintele Klaus Iohannis, după ce Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinților.

Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.