Ministrul Educației, mesaj cu prilejul Zilei Cercetătorului și Priectantului din România
Ministrul Educației a evidențiat Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România printr-o postare de Facebook. Monica Anisie a menționat câteva personalități importante din domeniul științei, care au avut realizări și recunoaștere internațională. Demnitarul i-a amintiti pe Petrache Poenaru, Ana Aslan, dar și Victor Babeș.
Monica Anisie: „Ziua Cercetătorului și a Proiectantului din România este sărbătorită anual, pe data de 19 noiembrie, în semn de omagiu pentru savantul american de origine română George Emil Palade, născut pe 19 noiembrie 1912 și laureat al Premiului Nobel pentru medicină în anul 1974.
Aș vrea ca astăzi, dar nu numai, să ne amintim de câteva dintre personalitățile care au avut preocupări și rezultate în domeniul cercetării științifice și care, prin recunoașterea lor la nivel internațional, au făcut cinste țării noastre: Ana Aslan, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Anghel Saligny, Victor Babeș, Henri Coandă sau Petrache Poenaru merită recunoștința și admirația noastră pentru rezultatele deosebite înregistrate în domeniul lor.
Această zi îmi oferă ocazia de a-mi reafirma încrederea în capacitatea deosebită a comunității științifice de a-și îndeplini rolul cu totul special în asigurarea unei dezvoltări economice competitive pentru țara noastră. Am susținut dintotdeauna că dacă ne dorim ca domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) din România să exceleze, trebuie să sprijinim oamenii cei mai buni și să asigurăm finanțarea corespunzătoare care să le faciliteze activitatea de cercetare.
Totodată, țin să precizez recunoașterea la nivel guvernamental a importanței domeniului cercetării-dezvoltării, prin sprijinul financiar acordat din fonduri bugetare tuturor programelor de cercetare-dezvoltare și inovare.”
Monica Anisie a vorbit despre proiectele de cercetare-dezvoltare la care a fost parte și Ministerul Educației și Cercetării.
Monica Anisie: „Iar în contextul în care anul 2020 este marcat de efectele pandemiei de COVID-19, este de apreciat colaborarea interministerială inițiată de către Ministerul Educației și Cercetării la care au răspuns „prezent” ministerele direct implicate în această luptă (Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale etc.). Acest dialog s-a concretizat cu finanțarea a 16 proiecte de cercetare-dezvoltare (7 proiecte de cercetare și 9 proiecte de dezvoltare și inovare), structurate pe cele trei paliere: prevenție, diagnostic, tratament și control, în valoare de 25.000.000 lei.
Subliniez, de asemenea, importanța pe care Ministerul Educației și Cercetării o acordă pentru participarea la Programele de Cercetare ale Uniunii Europene a întregului sistem național de cercetare dezvoltare.
Ziua aceasta este și un bun prilej pentru a reitera o parte dintre realizările din domeniul Cercetării–Dezvoltării-Inovării (CDI) în acest an:
- Majorarea bugetului dedicat activităților CDI, prin suplimentarea succesivă a alocărilor financiare cu peste 370 milioane lei;
- Asigurarea obiectivității evaluării proiectelor prin cooptarea unor experți internaționali în echipele de evaluatori;
- Evaluarea institutelor naționale de cercetare și dezvoltare, în scopul dezvoltării unor poli naționali de competitivitate;
- Demararea procesului de cartografiere a infrastructurii de cercetare și de creare a unei rețele de infrastructură de cercetare regională care să ofere acces la echipamente tuturor cercetătorilor din instituțiile publice din regiune;
- Asigurarea condițiilor necesare continuării și finalizării proiectelor majore de cercetare, cu finanțare și participare națională și europeană.”