MENIU

Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care i-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat, luni, 1 august, ordinul de retragere a titlului științific de doctor în drept lui Victor Ponta. "Se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin Ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 5663 din 15.12.2003", se arată la articolul 1 al ordinului emis de ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, publicat pe site-ul MENCS.

Potrivit ordinului semnat de ministrul Mircea Dumitru, Direcţia Generală Învăţământ Superior comunică ordinul atât Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) - Universitatea Bucureşti care îl va duce la îndeplinire, cât şi lui Victor Ponta.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, luni, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

În baza Hotărârii de Guvern 44/2016 privind organziarea MENCS, ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific conferit lui Victor Ponta de Universitatea Bucureşti în decembrie 2003. Fostul premier Victor Ponta a rămas cu verdictul de plagiat, după ce contestaţia acestuia a fost respinsă, pe 27 iulie, de Consiliul General al CNATDCU, cu 37 de voturi din 47, relatează News.ro.

“Se menţine raportul iniţial, care constată plagiatul în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta şi se recomandă retragerea titlului de doctor în drept”, a declarat, miercurea trecută, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

În 30 iunie, CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luată cu 34 de voturi “pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia în 15 iulie, astfel că lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.

Fostul premier a scris, pe Facebook, că a contestat decizia de plagiat pentru că este una ”pur politică a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei. Ponta susţine că va câştiga în instanţă dacă ”mai există în România stat de drept”.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara, în 8 iulie, că atunci când era rector al Universităţii Bucureşti, a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei care confirma că în CNATDCU s-a votat “cu mare majoritate” pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare"

Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universităţii Bucureşti. 

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.

În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.