MENIU

Ministrul Economiei, ANUNȚ important pentru mediul de afaceri

Virgil Popescu, ministrul Economiei în Guvernul Orban II

Ministrul Economiei a anunțat că firmele „nu pățesc nimic” dacă nu depun declarațiile fiscale până pe 25 martie. Anunțul a fost făcut sâmbătă, pe pagina sa de Facebook. 

 


Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, prin care este reglementată acordarea de creditete pentru IMM şi este amânată plata taxelor locale a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial (OUG 29 din 18 martie 2020) 

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a anunțat, într-o postare pe facebook, că firmele nu vor păți nimic dacă nu depun declarațiile fiscale până pe 25 martie.

Acesta susține că se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

„NU vor avea nevoie de certificate de stare de urgență IMM-urile care vor accesa liniile de credit pentru investiții și capital de lucru, din pachetul pentru IMM. Este vorba despre fonduri garantate 90% și cu dobândă subvenționată 100%

Deși ne dorim ca firmele să depună declarațiile fiscale pe 25 martie, acestea NU PĂȚESC NIMIC dacă nu o vor faceℹ️

Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală"

Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile la utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie și de interne, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație sediu social și de sedii secundare”, potrivit ministrului Economiei.

Acesta a anunțat deja de vineri că „schema de sprijin IMM Invest oferă linii de finanțare garantate de stat în proporție de 90% pentru asigurarea capitalului de lucru de până la 1 milion de lei, cu dobândă și comision de administrare zero. Prin aceeași schemă de sprijin, întreprinderile mici și mijlocii au acces la linii de finanțare de până la 10 milioane lei pentru investiții, cu garanții de stat de 80% și cu dobândă și comision de administrare zero. Companiile pot contracta aceste linii de finanțare pentru o perioadă de 120 de luni în cazul creditelor pentru investiții și 72 luni pentru capital de lucru. Bugetul alocat de Guvern pentru această schemă de sprijin poate ajunge până la 15 miliarde lei, în funcție de solicitări, și se estimează un efect de multiplicare în economie al acestor măsuri de până la 70 miliarde lei”.