MENIU

Ministrul de Externe de la Kiev, la summitul NATO de la Bruxelles: "Avem doar trei puncte pe agendă – arme, arme și arme"

Dmitri Kuleba, ministrul de externe ucrainean/ Profimedia

Aflată în cea de 43-a zi de conflict armat, Ucrina cere sporirea asistenței militare din partea statelor aliate, scopul fiind acela de a putea face față ofensivei armatei lui Putin. Declarația îi aparține ministrului de Externe Dmitri Kuleba. Oficialul de la Kiev a declarat, astăzi, la Bruxelles, înainte de întâlnirea cu miniștrii de externe din țările NATO, că are doar trei puncte de discuție pe agendă: ”arme, arme și arme”.

Kuleba a spus că Ucraina are nevoie de armament, de la rachete, sisteme defensive antirachetă, la avioane, pentru a asigura victoria împotriva Rusiei și pentru ca orori ca cele din Bucha să nu se mai repete, relatează HotNews.ro.

În opinia oficialului ucrainean, pentru aliații NATO nu ar trebui să existe diferențe între arme ofensive și defensive.

"Nu are sens într-o țară ca Ucraina. Cei care spun că nu ne pot da arme ofensive sunt ipocriți. Fac apel la toți aliații NATO să lase deoparte ezitările și să ajute Ucraina cu tot ce are nevoie. Doar așa putem preveni alte masacre ca la Bucha”, a declarat Dmitri Kuleba.

Întrebat în legătură cu poziția Germania în acest sens, ministrul ucrainean a spus că Berlinul ”a făcut un pas uriaș pentru că ne-a furnizat arme anti-tanc". "E clar totuși că Germania poate face mai mult și lucrăm cu guvernul german pentru arme suplimentare. Dar Ucraina nu mai are timp”, a subliniat el.

În paralel, secretarul general NATO Jens Stoltenberg - care l-a întâmpinat pe Dmitri Kuleba în momentul în care acesta a ajuns la summitul NATO de la Bruxelles - a spus că la reuniunea Alianței Nord-Atlantice din această dimineață aliații vor discuta exact despre furnizarea de arme Ucrainei și despre înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei.

”NATO nu trimite trupe pe teren și avem responsabilitatea de a nu face ca acest conflict să escaladeze dincolo de granițele Ucrainei”, a arătat, în schimb, Stoltenberg.