Ministrul Apărării recunoaşte că militarii români cad victime sindromului Golfului
"Am constatat totuşi că multiaplicarea acţiunilor de tip operaţiuni externe creează şi asupra militarilor români, că nu suntem diferiţi de alţi, presiuni care pentru unii pot creea consecinţe.
Iar consecinţele pot fi extrem de grave. Oboseală fără motiv, palpitaţii, tahicardie, dureri de cap, transpiraţii excesive, ori tulburari de somn. Mai mult, potrivit ziarului Ziua, stresul razboiului poate duce şi la abuz de alcool, consum de droguri, furturi, jafuri şi violurile, sau mai grav torturarea şi uciderea prizonierilor. Mai vulnerabili la stresul de lupta sunt consideraţi militarii slab pregatiţi si cei indisciplinaţi.
Ministerul Apărării propune ca militarii care au fost grav raniţi sau care au probleme psihice să beneficieze de tratamente gratuite şi de anumite facilităţi. Scutirea de la plata unor impozite şi gratuitate la abonamentele radio-tv şi de telefonie. Pentru cei care suferă rani mai grave se are în vedere împroprietărirea cu pământ. O decizie va fi luată însă după o discuţie cu ministrul finanţelor.
SINCRON MELEŞCANU 3.23 Din pdv a facilităţilor materriale e o chestiune mai delicate pe care trebuie să î discutăm mai întâi cu ministrul finanţelor.
Din anul 2000 pana în prezent, Romania a trimis în misiuni externe peste 11 mii de militari. În momentul de faţă, în Irak şi Afganistan se afla în jur de 1400 de militari români.