MENIU

Ministru grec: Nu avem bani ca să ajungem la sfârşitul lunii

Grecia refuză austeritatea, dar a rămas fără bani pentru creditori

Pe 12 mai, Grecia trebuie să facă o plată în valoare de 767 milioane de euro către Fondul Monetar Internațional. Dacă scapă mâine, plăţile vin oricum în valuri, iar sumele datorate în iunie sunt mai mari decât cele din mai.

Pe 12 mai, Grecia trebuie să facă o plată în valoare de 767 milioane de euro către Fondul Monetar Internațional. Există o părere generală că ţara va gestiona această plată, dar nu este clar cât de multe va putea administra după aceea.

Potrivit lui Ambrose Evans Pritchard de la The Telegraph, unul dintre miniştrii cabinetului Tsipras i-ar fi spus: „Avem destui bani pentru a face plata către FMI în această săptămână, dar nu avem destui pentru a ajunge la sfârşitul lunii. Ştim cu toţii asta", scrie Capital.ro.

Grecia este din nou subiect pe ordinea de zi a ședinței de luni a Eurogrupului: miniștrii de finanțe din zona euro se adună la Bruxelles cu doar 24 de ore înainte de plata de marţi a Atenei.

Unele rapoarte sugerează că Grecia va putea traversa lunile iunie şi iulie fără tranşa de 7,2 miliarde de euro ajutor de la creditorii săi, dar asta depinde de cât de mulţi bani locali va putea absorbi din surse guvernamentale. 

Ziua scadenţei pentru Grecia. Are banii pentru FMI sau începe o nouă criză?

În pofida luptelor recente ale politicienilor eleni pentru a-i convinge pe partenerii europeni pentru o uşurare a poverilor datoriei Greciei, ţara ajunge descoperită în faţa primei scadenţe importante, observă New York Times.

Marţi este scadenţa pentru o tranşă de 750 milioane euro pe care statul grec ar trebui să o ramburseze FMI în contul programului de asistenţă. În acest an Guvernul de la Atena ar trebui să dea înapoi Fondului 12 miliarde euro, iar faţă de Banca Centrală Europeană are o plată gigant de 3,5 miliarde euro programată pentru 20 iulie la atingerea maturităţii pentru titlurile de stat preluate pe bilanţ de instituţia de la Frankfurt.

Atât FMI cât şi BCE urmăresc să ia până la ultimul ban datoriile de miliarde de euro, iar influenţa lor ar trebui să cântărească decisiv la întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro de astăzi.

Varianta unei asistenţe de la Bruxelles este dublată însă şi de planuri alternative prin care Fondul Monetar are în vedere şi un faliment al Greciei.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia