MENIU

Ministerul Sănătății îi răspunde lui Valeriu Gheorghiță: Plata personalului din centrele de vaccinare va începe săptămâna viitoare

Centru vaccinare antiCovid

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că plata personalului medical din centrele de vaccinare va începe săptămâna viitoare. Informația este susținută și de vicepremierul Dan Barna, care susține că vor fi recuperate toate restanțele. Reacția ministerului vine după ce Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că niciun medic din centrele de vaccinare nu și-a primit banii în ultimele două luni pentru această activitate. Medicul militar spune că plățile trebuie efectuate de MS.

„Ministerul Sănătății va realiza plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare și a cheltuielilor de organizare începând de săptămâna viitoare”, a informat, luni seara, instituția, potrivit HotNews.ro.
 
Conform acesteia, sumele alocate plăților pentru activitățile privind vaccinarea sunt prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, promulgat în data de 8 martie.
 
Pentru luna ianuarie 2021 și o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătății va realiza plăți în valoare de 4.184.000 de lei reprezentând plata personalului medical și cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, la rândul său, că a fost vorba de un blocaj, iar ”plata se va face zilele următoare”.

”Cred că în următoarea săptămână vor fi recuperate toate restanțele. Suma este prevăzută în buget. Sunt deja 4 milioane de lei prevăzuți pentru plata pentru luna ianuarie și parțial luna februarie. Există resurse în următoarele luni. A fost acest blocaj generat și de neadoptarea bugetului. În momentul de față avem buget. El a fost promulgat pe 8 martie. Plata se va face în zilele următoare. Ministerul Sănătății are deja această plată ca prioritate”, a afirmat copreședintele USR-PLUS, la un post TV.

Coordonatorii mai multor centre anti-COVID se plâng că personalul medical nu a fost plătit și că oamenii ar putea să renunțe să mai ia parte la campania națională de vaccinare, susținea medicul militar Valeriu Gheorghiță.

"Sunt semnale pe care și eu le-am primit și le primesc în ședințele cu județele. Este o cerere pe care personalul vaccinator o are pe bună dreptate. Se așteaptă de destul de mult timp să fie efectuate aceste plăti. La debutul etapei a treia e important să se deschidă și alte centre de vaccinare și sunt semnale referitoare la scăderea încrederii că personalul va fi plătit și că nu mai e o dorința atât de mare pentru a se înscrie într-o echipa de vaccinare. Mai e problema legată de coordonatorii centrelor, care sunt remunerați la fel ca celelalte categorii de medici din personalul vaccinator, având responsabilități suplimentare. Din acest motiv, numărul celor care doresc să preia aceste responsabilități e mai scăzut. (...) Din ce știu, această problema există la nivelul tuturor centrelor de vaccinare. Nimeni nu a fost plătit până la dată actuală", afirma Gheorghiță.