MENIU

Ministerul Sănătății anunță primele măsuri contra VIRUSULUI UCIGAȘ din China

Ministerul Sănătății anunță primele măsuri contra VIRUSULUI UCIGAȘ din China

Este alertă pe tot globul, din cauza virusului misterios din China. Astăzi, Organizația Mondială a Sănătății ar putea declara starea de „urgență internațională”. Situația este cu atât mai gravă, cu cât bilanțul victimelor este îngrijorător: 9 oameni au fost uciși de coronavirus, iar sute de persoane au fost deja infectate.

VIRUSUL UCIGAȘ. Virusul mortal din China impune măsuri de urgență la nivel global. Miercuri, s-a anunțat ce strategie va adopta România.

"Astăzi, la Geneva, este o sedință de urgență convocată de OMS. E probabil să declare urgență la nivel global, noi am făcut în afară de grupul de lucru nominalizarea unităților sanitare care să primeasca pacienții, este vorba despre spitalele de boli infecțioase Matei Balș, din București, și cele de boli infecțioase din Iași, Cluj, Timișoara. S-a stabilit achiziția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator. În ceea ce privește măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele din timpul epidemiei de gripă, informații pentru călători, posibilitatea de achiziție de termo-scanere pentru depistarea persoanelor cu febră, care să asigure permanența serviciilor medicale", a declarat, miercuri, medicul Alexandru Rafila.

"Acest nou virus are altă structură genetică. Ca atare, primerii sunt puși la dispoziție de OMS, de unde achiziționăm și noi și este standardizat, lucrăm standardizat. Vom avea un diagnostic și vom lucra cât se poate de clar, și acest lucru îl face Balș", a declarat Adrian Streinu Cercel. 

VIRUSUL UCIGAȘ. Simptomele virusului ucigaș

Semnele de îmbolnăvire sunt: tusea, febra şi insuficienţa respiratorie. Tipul de pneumonie este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetătorilor din China.

În total, au fost înregistrate peste 290 de cazuri în oraşele mari ale Chinei, inclusiv Beijing şi Shanghai. Cei mai mulţi pacienţi au fost înregistraţi în Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori unde a izbucnit epidemia.

VIRUSUL UCIGAȘ. Boala a fost identificată prima dată aici pe 12 decembrie. Unii dintre pacienţi au fost angajaţi la o piaţă din oraş, unde, potrivit presei, pe lângă peşte şi fructe de mare, sunt vândute păsări vii, iepuri şi şerpi, astfel că există o probabilitate ca virusul să fi fost transmis oamenilor de la unele dintre acestea.

Au fost înregistrate câteva cazuri şi în afara Chinei: două în Tailanda, unul în Japonia şi un altul în Coreea de Sud. Cei infectaţi se întoseseră recent din Wuhan.

VIRUSUL UCIGAȘ. Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. 

Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002 - 2003.