MENIU

Ministerul Sănătăţii a virat Direcţiei de Sănătate Iaşi banii pentru achitarea burselor rezidenţilor

Banii pentru bursele rezidenţilor, livraţi de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a virat, miercuri, Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi fondurile necesare achitării burselor rezidenţilor, după ce la începutul săptămânii aceştia au ameninţat că vor da în judecată ministerul dacă nu îşi vor primi banii.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, Marius Voicescu, de declarat, miercuri, corespondetului MEDIAFAX că instituţia a direcţionat, miercuri, către spitale banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii.

"Rezidenţii vor urma să intre în posesia burselor în cel mai scurt timp. Suma nu este inclusă în salariul brut şi prin urmare nu va fi impozitată, ei beneficiind de această bursă de 670 de lei începând cu luna ianuarie", a precizat Marius Voicescu.

George Grădinariu, medic rezident în anul al III-lea, la specializarea Chirurgie cardiovasculară de la Institutul de Bolli Cardiovasculare din Iaşi, a declarat că nu mai sunt probleme şi că unor rezidenţi le-au intrat deja banii în conturi.

"Nu mai există, în prezent, probleme, unora ne-au intrat deja bursele pe card, iar la alte spitale vor intra, cel mai probabil, mâine (n.r. - joi)", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX George Grădinariu.

Bursele, care au valoarea de 670 de lei, au fost promise studenţilor în luna noiembrie a anului trecut, când a fost publicată Oronanţa de Urgenţă 103/2013, care a stabilit că, "începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei".

"Este un lucru oportun, pentru că am luptat pentru această bursă. Acesta este un ajutor pe care rezidenţii îl primesc pentru a putea supravieţui în condiţiile actuale. Este şi un mesaj că ne interesează soarta rezidenţilor, ne interesează ca ei să capete motivaţia să lucreze în ţară şi acesta este un prim pas în această direcţie. Vom încerca odată cu noile negocieri care vor avea loc să găsim şi alte facilităţi astfel încât activitatea rezidenţilor să fie respectată", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii rezidenţilor din Iaşi au precizat, luni, că în urma mai multor discuţii la nivelul ministerului au remarcat "un interes scăzut al decidenţilor faţă de problema salarizării medicilor rezidenţi".

Aceştia au precizat că, în condiţiile în care "nimeni nu este dispus să îşi asume responsabilitatea pentru nerespectarea textului legii", care prevede ca bursele să fi intrat în conturile rezidenţilor începând cu luna ianuarie, vor lua în vedere trimiterea ministerului în judecată.

De această bursă vor putea beneficia toţi rezidenţii care au încheiat un contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată cu un anumit spital, însă nu vor putea primi rezidenţii care sunt în concediu de maternitate, de odihnă, care îndeplinesc o funcţie de conducere salarizată în sindicat, care au contractul de muncă suspendat sau care sunt arestaţi preventiv.

În prezent, în România există aproximativ 14.000 de medici rezidenţi.