MENIU

Ministerul de Externe, mesaj de susținere a presei libere: ”Etica, responsabilitatea şi transparenţa trebuie să primeze”

Ziua mondială a Libertății Presei

Ministerul român de Externe a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, în care condamnă orice fel de acte arbitrare de violenţă şi represiune îndreptate împotriva jurnaliștilor care contribuie la informarea corectă şi relevantă a opiniei publice. Este un mesaj de susținere a presei imparțiale, care contribuie la informarea corectă şi relevantă a opiniei publice.

MAE subliniază locul esenţial pe care ăl ocupă mass-media libere şi pluraliste în ansamblul bunei funcţionări a societăţilor democratice şi incluzive. Garantarea libertăţii de exprimare şi de informare, a libertăţii presei, a siguranţei şi independenţei jurnaliştilor reprezintă principii faţă de care România rămâne profund ataşată, se arată în comunicat.
În contextul intensificării intimidărilor şi atacurilor la adresa jurnaliştilor şi a altor profesionişti din domeniul media în mai multe state şi regiuni de pe glob, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă solidaritatea faţă de toţi cei care contribuie la informarea corectă şi relevantă a opiniei publice, condamnând totodată orice fel de acte arbitrare de violenţă şi represiune îndreptate împotriva acestora.

Tema aleasă de Organizaţia Naţiunilor Unite / UNESCO cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei din acest an, "Informaţia ca bun public", vizează transformarea comunicării şi informării de masă prin noile tehnologii şi impactul acestor schimbări asupra drepturilor omului, democraţiei şi dezvoltării durabile. Etica, responsabilitatea şi transparenţa trebuie să primeze în producţia şi distribuţia de conţinut jurnalistic, iar alfabetizarea media a cetăţenilor să devină o prioritate pentru statele lumii, recomandă UNESCO.

MAE se alătură comunităţii internaţionale în celebrarea libertăţii presei, în toate formele sale, tradiţionale sau digitale, în apărarea reperelor jurnalismului independent şi imparţial şi în combaterea propagării discursului instigator la ură şi dezinformării prin canalele media, mai precizează sursa citată. 

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO din 1991. Marcarea acestei zile aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, componentă fundamentală a drepturilor omului, potrivit Agerpres. 

 

 

Mai multe articole despre:
ministerul de externe mae ziua libertatii presei