MENIU

Ministerul Culturii demarează sesiunea de finanțare dedicată proiectelor din Programul Cultura

Ministerul Culturii demarează sesiunea de finanțare dedicată proiectelor din Programul Cultura

Ministerul Culturii anunță că va demara în scurt timp sesiunea de finanțare dedicată proiectelor deja selectate la Bruxelles pentru a obține finanțare în cadrul Programului Cultura, în limita bugetară de 500.000 lei alocată instituției în acestui an și invită operatorii culturali să urmărească site-ul instituției (www.cultura.ro) și să depună dosarele, conform Normelor de finanțare aprobate.

Potrivit unui bilanț al participării României în programul Cultura (2007-2013) al Uniunii Europene, transmis AGERPRES de Annamaria Bodoczi, consilier pe probleme de presă al ministrului Culturii, principalele tipuri de proiecte finanțate la care au participat operatorii culturali români până în prezent sunt cele de cooperare europeană, traducerile literare și festivalurile culturale europene.

România a participat la 129 de proiecte în Cultura (2007-2013): 111 proiecte de cooperare (12% din totalul proiectelor europene finanțate), 15 proiecte de traduceri literare (aproape 100 de cărți traduse din literatura europeană; 2% din totalul proiectelor europene finanțate) și 3 festivaluri (3% din totalul festivalurilor europene finanțate).

Cele mai multe proiecte la care au participat operatorii români sunt din artele spectacolului, urmate de cele de patrimoniu cultural.

Instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale participă în proporții aproape egale la proiecte, în timp ce firmele sunt mai slab reprezentate, cei mai mulți beneficiari ai granturilor fiind din București, apoi din Cluj-Napoca, Arad, Sibiu și Târgu Mureș.

PUBLICITATE
În cadrul Programului Cultura (2007 — 2013), Ministerul Culturii a acordat co-finanțare mai multor proiecte importante, printre care care amintim: Cities on Stage, derulat de Teatrul Național Radu Stanca, E-motional Bodies and cities, derulat de Fundația Gabriela Tudor, Jardin d'Europe, derulat de Asociația 4Culture, Urban Culture Fusion, derulat de Asociația JM'Events, Imagine II derulat, de Asociația Elite Art Club Unesco și altele.

Cultura (2007-2013) a fost programul Uniunii Europene dedicat sectorului cultural, gestionat de Direcția Generală pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene, împreună cu Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură.

Cu un buget de aproximativ 400 de milioane de euro, programul a sprijinit proiectele culturale cu dimensiune europeană care contribuiau la promovarea mobilității persoanelor ce lucrează în sectorul cultural, la încurajarea circulației creațiilor artistice și culturale și a dialogului intercultural.

Candidații puteau fi instituții publice, organizații ale societății civile sau firme cu activitate principală în domeniul culturii, în măsura în care activitățile derulate în proiectele propuse erau non-profit.

Pentru a fi eligibili, candidații trebuiau să aibă sediul într-una din țările participante la Program: statele membre ale Uniunii Europene; Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia, Albania și Bosnia și Herțegovina; Islanda, Liechtenstein, Norvegia.