MENIU

Ministerul Afacerilor Externe confirmă: Persoana reținută în Leicester Square este cetățean român. Tânărul a înjunghiat o copilă de 11 ani

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat marți, pentru News.ro, că persoana reținută de autoritățile britanice în urma incidentului din Leicester Square este cetățean român. Conform MAE, Consulatul General al României la Londra va urma procedurile consulare standard în astfel de situații.

Ce a anunțat Ministerul Afacerilor Externe 

„Ambasada României la Londra a fost sesizată luni, 12 august 2024, de către autoritățile britanice de poliţie cu privire la incidentul petrecut în Leicester Square şi la reținerea unei persoane. Ca urmare a demersurilor efectuate în regim de urgenţă prin intermediul biroului ataşatului pentru afaceri interne al Ambasadei României în Regatul Unit, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă faptul că persoana reţinută de autorităţile britanice este cetăţean român”, a transmis, marţi, MAE, la solicitarea News.ro.

Instituția a adăugat că atât Ambasada României, cât și Consulatul General al României la Londra sunt în contact cu autoritățile britanice și vor respecta procedurile consulare adecvate. Până în prezent, MAE nu a primit alte solicitări referitoare la acest caz.

Un român - protagonistul unui atac cu cuțitul în Londra

Incidentul a avut loc luni în Leicester Square, Londra, unde un bărbat cu numele aparent românesc, Ioan Pintaru, a fost acuzat de tentativă de omor. Potrivit BBC, Pintaru, în vârstă de 32 de ani și fără domiciliu stabil, este de asemenea acuzat de deținere a unui obiect tăios.

Inițial, s-a crezut că mama victimei a fost și ea rănită, dar ulterior s-a confirmat că sângele găsit pe ea era al fiicei sale. Fata, în vârstă de 11 ani, a fost transportată la spital cu răni grave, dar care nu îi pun viața în pericol, conform Poliției Metropolitane.

Ioan Pintaru a fost arestat preventiv și urmează să fie audiat la Curtea Magistraților din Westminster.

 Ancheta este în curs de desfășurare, iar poliția investighează motivele suspectului, îndemnând martorii sau persoanele cu informații relevante să contacteze autoritățile. Poliția a precizat că nu există indicii că incidentul ar fi legat de terorism și că nici victimele, nici atacatorul nu păreau să se cunoască.