MENIU

MINERII amenință că vin la București dacă vor fi concedieri și cer stare de URGENȚĂ - Virgil Popescu îi invită la discuții pe 24 august

MINERII amenință că vin la București dacă vor fi concedieri și cer stare de URGENȚĂ - Virgil Popescu îi invită la discuții pe 24 august

Minerii amenință că vin în București și că, odată ajunși, nu vor pleca prea curând! Liderii sindicatelor miniere, inclusiv din Complexul Energetic Oltenia, cer Guvernului instituirea stării de urgență în Sistemul Energetic Național și suspendarea planului de concedieri. O primă reacție a venit din partea ministrului Energiei- Virgil Popescu, care i-a invitat pe mineri la discuții, săptămâna viitoare.

Toate sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au făcut front comun și au trimis o adresă către premierul Nicolae Ciucă. Din FNME fac parte principalele sindicate din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România. 

Minerii cer reglementarea preţului la energie electrică şi declararea stării de urgenţă în sistemul energetic naţional, relatează Realitatea PLUS.

„Am ajuns la concluzia de a transmite o solicitare primului ministru pentru o întâlnire cu dumnealui, în vederea instituirii stării de urgență în sistemul energetic național, având la bază mai multe probleme. Prima și cea mai importantă este cea legată de renegocierea planului de restructurare și modificare a Ordonanței privind decarbonizarea”, au transmis liderii sindicali ai federațiilor miniere.

„Cerem reglementarea preţului la energie, deoarece plafonarea care s-a impus este o pseudomăsură, deoarece plafonez preţul la energie dar, în acelaşi timp, tot din banii mei, din taxe şi impozite, tu plăteşti o plafonare la nişte băieţi care câştigă zeci de miliarde de lei. Cerem acest lucru, deoarece de ceva timp piaţa de energie din România nu funcţioneză. Am ajuns în piaţa de energie ca unii băieţi să aibă profituri mai mari decât în comerţul de armament mondial ilicit“, a mai transmis FNME.

Un prim răspuns pentru mineri a venit din partea ministrului Energiei - Virgil Popescu. Acesta le-a transmis sindicaliștilor că îi invită la o discuție pe 24 august, la ora 10:00, la sediul ministerului. 

Ortacii amenință că, dacă nu vor fi oprite disponibilizările, vor veni să protesteze în Capitală. 

Guvernul României a adoptat la sfârșitul lunii iunie o ordonanță de urgență pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în anul 2030, la propunerea ministrului Energiei.

Ce prevede OUG privind decarbonizarea până în 2030 

OUG privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit și huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prin proiectul de act normativ se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național.

Se vor retrage din exploatare și se vor conserva corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.

La carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă și ecologizare, în considerarea faptului că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul. De asemenea,minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranța și securitatea vizitatorilor.

Ordonanța de Urgență stabilește și o serie de măsuri de protecție socială, precum și măsuri pentru reconversie profesională și recalificare. Persoanele care își pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare beneficiază de măsuri de protecție socială precum și măsuri active de combatere a șomajului în condițiile prevăzute de lege și de prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, la cursurile de reconversie profesională și recalificare prevăzute în Planul Național de Formare Profesională, precum și a nevoilor de formare profesională identificate în Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă și învățământ dual. Având în vedere că operatorii economici cei mai afectați de procesul de decarbonizare se află în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, în planurile de creștere a capacității serviciilor publice de formare profesională și recalificare.

Totodată, acestea pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru achiziția de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, în conformitate cu prevederile Programului Operațional Tranziție Justă.

În scopul atenuării impactului socio-economic al implementării reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, se vor aplica politici active pentru creșterea accesului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a angajatorilor la programe de calificare/recalificare, perfecționare și specializare, care să fie corelate dinamic și anticipativ cu cererea de calificări și specializări preconizate în economia fiecărui județ, însoțite de servicii de asistență pentru căutarea unui loc de muncă și de măsuri de incluziune activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază afectate de reducerea sau transformarea activităților economice expuse negativ tranziției la neutralitatea climatică.

Ordonanța de Urgență mai prevede următoarele: ” În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.

Și nu în ultimul rând, este important de reținut că pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea cărbunelui din mix-ul energetic, se fac investiții pentru punerea în operare până în anul 2030 și a unor noi capacități de producere hidroelectrice și capacități energetice nucleare, se mai arată în OUG privind decarbonizarea.