MENIU

Exercițiu NATO în județul Constanța - cât de pregătită e Armata, în caz de război

Exercițiu NATO în Constanța. Foto: Profimedia

Armata română și cea americană, împreună cu francezii, scot la înaintare ce au mai bun. Sute de soldați cu zeci de vehicule militare ce aparțin Grupului de Luptă al NATO din România participă zilele acestea la un exercițiu în Constanța. Timp de 8 zile, cele trei armate își testează capacitatea de colaborare în cazul unui război similar cu cel din Ucraina. 

Exerciţiul, ce se desfășoară la poligonul de la Capul Midia, merge pe un scenariu de luptă, în care un stat membru NATO este atacat de un inamic, venit pe mare, pe care Grupul de Lupta NATO dislocat în România trebuie să-l respingă.

"Tot exercitiul a fost creat pe un scenariu fictiv in care noi, sistemul HiMARS primea o misiune, se deplasa in zona de actiune, primea o ţintă pe care o angaja. Ținta a fost navala," a spus George Teliman, comandant Batalion 81 Rachete

Rachetele americane HIMARS din dotarea Armatei Române sunt tehnologie de top, în acest moment. Lovesc la o distanță de 3oo de kilometri şi au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan și Siria. Sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes.

Brian Fanning, Armata SUA, a declarat „Sistemele noastre informatice din Statele Unite permit oricăror națiuni să comunice, astfel încât să putem sincroniza mai multe sisteme de tragere și să le dirijăm către o singură țintă”

La rândul său, Tricand de la Goutte - Forces Armées Françaises, a spus:  „Acesta este un moment cheie pentru ca forțele franceze să dezvolte o colaborare puternică, în termeni militari, cu soldații români, pentru a ne îmbunătăți capacitățile de a opera împreună.”

Mai multe articole despre:
NATO exercițiu NATO armata armata romana armata SUA