MENIU

Militarii britanici condamnați la moarte de proruși au depus RECURS - Sunt acuzați că au luptat ca „mercenari” în războiul din Ucraina 

Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte de prorușii din Donețk, a făcut recurs după decizia tribunalului din republica separatistă. Este al treilea militar condamnat la moarte în republica separatistă Donețk. 

Britanicul Aiden Aslin este unul dintre cei patru britanici acuzați că au acționat ca niște mercenari pe teritoril Ucrainei. Condamnat la moarte de prorușii din Donețk, a făcut recurs către un tribunal din ”republica populară” de la Doneţk, în estul Ucrainei, potrivit Interfax.

”Azi a fost depus un recurs în casaţie împotriva verdictului”, a declarat pentru Interfax avocatul care îl reprezintă pe Aiden Aslin, Pavel Kosovan.

Până în prezent, 4 cetățeni britanici au fost acuzați de activități mercenare pe teritoril Ucrainei, potrivit prorușilor din Donbas. 

Aiden Aslin, de 28 de ani, din Nottinghamshire, Shaun Pinner, de 48 de ani, din Bedfordshire, Dylan Healy, de 22 de ani, și Andrew Hill, de 35 de ani, ultimii doi capturați tot în aprilie.

Aslin a fost condamnat la moarte luna trecută alături de colegul său britanic Shaun Pinner şi marocanul Brahim Saadoun pentru ”activităţi mercenare”. Aceștia au fost luaţi prizonieri în timp ce luptau pentru armata ucraineană împotriva forţelor ruse în războiul din Ucraina. Aslin și Pinner au fost capturați la jumătatea lunii aprilie, în Mariupol, iar marocanul Brahim Saaudun, pe 12 martie, în Volnovakha, oraș în regiunea Donețk.

Agenţia de presă TASS a anunțat anterior că instanţa supremă a regiunii separatiste din Donețk a primit recursuri și de la avocaţii lui Saadoun şi Pinner, dar că Aslin nu depusese încă un recurs, relatează Reuters.

Soarta britanicilor deja condamnați la moarte este sumbră. Oficialii proruși din Donețk susțin că bărbații erau luptători străini care au fost reținuți de forțele ruse în orașul ucrainean Mariupol în aprilie. Agenția de știri de stat rusă, RIA Novosti, a anunțat că  Pinner, Aslin și Saadoune vor fi împușcați după condamnarea la moarte dar au timp până pe 9 iulie pentru a depune recurs.

Săptămâna trecută, pe 29 iunie, CEDO a acordat „măsuri provizorii” lui Pinner și Aslin, cerând Federației Ruse să se asigure că nu este executată pedeapsa cu moartea. Măsurile provizorii sunt acordate în legătură cu procedurile judiciare atunci când există un „risc iminent de vătămare ireparabilă”, potrivit CEDO.