MENIU

Milionarul care a făcut avere din pădurile României și-a luat palat la Viena - Compania sa este acuzată de tăieri ilegale

Gerald Schweighofer

Milionarul austriac care a făcut avere din pădurile României și-a cumpărat palat în centrul Vienei. Este vorba de Gerald Schweighofer, principalul jucător de pe piața de prelucrare a lemnului din țara noastră. De ani de zile, compania sa este acuzată de tăieri ilegale de păduri însă afacerile sale au crescut permanent, ajungând să aibă mai multe fabrici de prelucrare a lemnului în țara noastră. 

Gerald Schweighofer, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Austria, a cumpărat palatul Herberstein din Viena, o construcţie veche din 1897. Suma tranzacţiei este secretă dar în 2008, fostul proprietar al palatului, a vândut clădirea cu peste 35 de milioane de euro.

Schweighofer este un personaj discret, dar foarte activ pe piaţa românească, încă din 2002. De ani de zile, compania sa este acuzată de tăieri ilegale de păduri însă afacerile sale au crescut permanent, ajungând să aibă mai multe fabrici de prelucrare a lemnului în țara noastră.

Într-o filmare din 2018, Gerald Schweighofer, vorbește ironic despre România într-o discuție despre defrișările ilegale.

Gerald Schweighofer, deținătorul companiei Holzindustrie Schweighofer: România are experiență în a schimba miniștri. Cred că este una dintre primele țări din Europa la viteza cu care schimbă miniștri.
Mai ales când au o problemă mare și se întâlnesc cu dvs. La ultima... la scandal, cel cu Ocolul Silvic...”.

După votul negativ al Austriei privind intrarea României în Schengen, mai mulți activiști de mediu au mers la Sebeș, la fabricile austriece ale milionarului. Au surprins acolo parcările pline de mașini cu lemne. 

Mai multe articole despre:
austriac palat viena