Mii de oameni, în stradă în marile oraşe ale ţării: ”Dragnea, noi am vrea să vedem şi cartea ta”
Proteste au avut loc, joi seara, şi în oraşele ale ţării. Mii de oameni au ieşit în stradă fiind nemulţumiţi şi în special de declaraţiile făcute de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi de prim ministrul ţării, Sorin Grindeanu. Aceştia spun că vor continua să protesteze până când Guvernul va retrage ordonanţa privind modificarea Codului Penal şi legea graţierii.
Peste 30.000 de clujeni au protestat joi seară pe străzile din oraş, la un moment dat manifestanţii începând să cânte ”Deşteaptă-te române!”. Câţiva protestatari au venit cu flori pe care le-au oferit jandarmilor sau altor participanţi la protest, scrie news.ro.
De asemenea, în jur 300 de români și maghiari au protestat joi seara, la Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița și Borsec, față de deciziile luate de Guvern de adoptare a proiectului de lege referitor la grațiere și a ordonanței de urgență de modificare a Codurilor penale.
Şi buzoienii au ieşit în stradă. Aproape 400 de oameni au protestat, joi seară, timp de două ore, în centrul municipiului Buzău, cerând abrogarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Ei au scandat ”Dragnea, noi am vrea să vedem şi cartea ta” şi ”Buzău, Buzău, Dragnea la bulău”.
Străzile muncipiului Târgovişte au fost şi ele pline de oamenii supăraţi pe Guvern: Peste 400 de persoane au ieşit în stradă în acest oraş
În Constanţa, 8.000 de persoane au protestaîn stradă, iar în Timişoara numărul protestarilor a depăşit 15.000.
Circa o sută de persoane au protestat, joi seara, în Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu, dar și pe arterele pietonale din zona centrală și în fața sediului PSD Gorj.
400 de protestari în Alexandria
În jur 400 de persoane au protestat joi seară şi în centrul municipiului Alexandria împotriva adoptării de către guvern a ordonanței privind modificarea Codurilor penale și a proiectului legii privind grațierea. "Am ieșit pentru copiii mei. Simt că mi se bagă mâna în buzunar și am ieșit în stradă. Să îl grațieze pe unul care a furat o găină, dar nu politicienii care ne-au băgat mâna în buzunar, mie și tuturor românilor. Dacă o să fie bine în viitor, o să fie datorită mie și celor ca mine din toată țara. Cei care au stat în casă trebuie să rămână în casă. Ieșim noi și pentru ei", a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protestatari.
Aproximativ 2.000 de oameni au manifestat la Pitești, iar în Craiova numărul protestarilor a ajuns la 4.000.
În jur de 2000 de protestatari au mărşălui prin Târgu Mureș; alți 500 protestând şi în fața Primăriei Sighișoara.
De asemenea, în Tulcea, câteva sute de persoane au ieşit pe străzile municipiului.
În Bacău, 3.000 de persoane au scandat împotriva Guvernului, iar peste 5.000 de persoane din Iaşi au ieşit în stradă, La Timişoara numărul protestarilor a ajuns la 10.000.
Manifestanţii spun că vor să rămână în ţară, aceasta fiind motivul pentru care oamenii au ieşit în stradă.
"Fără violenţe!", "Vrem decenţă!", străgă oamenii din Iaşi.
Peste 100 de protestatari au mărșăluit în Vaslui, scandând lozinci împotriva politicienilor. În Piatra Neamț au ieșit aproape 1.000 de protestatari.
În Arad, peste 400 de persoane au ieşit în Piața Revoluției, iar la Slatina 100 de persoane au mărşăluit în stradă.
Şi în Bistriţa oamenii au ieşit să protesteze: 500 de oameni au fost în faţa Prefecturii.
De asemenea, 1.000 de persoane au protestat în Ploieşti.
Marți seara, peste 200.000 de persoane au protestat în toată țara față de ordonanța de urgență adoptată de Guvern în miez de noapte. Protestele din București, însă, s-au încheiat violent, după ce un grup de ultrași au încercat să "spargă" demonstrațiile.
Florin Iordache, ministrul Justiţiei: Nu îmi dau nicio demisie!
Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în documentul citat.
Liviu Dragnea, primele declaraţii după protest: Iohannis, autorul moral al violenţelor de azi-noapte
Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită "de un membru al familiei sau afin până la gradul II", dar nici "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.
Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt "persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură". În noua formă, alineatul prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".
În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.