MII de doze de vaccin împotriva variolei maimuței de la Comisia Europeană pentru România - Alexandru Rafila, anunț despre DONAȚIE
Alexandru Rafila a anunțat că România va primi mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței de la Comisia Europeană. Până în prezent, în țara noastră au fost confirmate 30 de cazuri. Variola maimuței a fost declarată alertă sanitară de Organizația Mondială a Sănătății, iar SUA a declarat urgență de sănătate publică după ce epidemia se apropie deja de 7.000 de cazuri.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România va primi o donație de vaccinuri contra variolei maimuței din partea Comisiei Europene.
„România va primi o donație din partea Comisiei Europene, o donație de câteva mii de doze de vaccin care vor constitui o resursă pentru vaccinarea contacților apropiați ai persoanelor bolnave și nimic altceva”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
În România au fost confirmate în aproape două luni 30 de cazuri de variola maimuței. Starea pacienților este bună, ei aflându-se în izolare. În ultima săptămână au fost raportate 9 cazuri. Au fost confirmate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, 7 sunt din București, o persoană din Ilfov și o altă persoană din Cluj. Primul caz de variola maimuței din România a fost diagnosticat pe 13 iunie. Este vorba de un bărbat de 26 de ani care a călătorit în mai multe țări din Europa. Boala a debutat cu patru zile înainte de diagnosticarea în țară.
„Din fericire, noi nu avem un număr mare de cazuri. Sunt 9 cazuri într-o săptămână, având în vedere că boala evoluează de mai multe săptămâni și numărul total este 30, reprezintă o anumită creștere. Sperăm să nu avem probleme și evoluția clinică a pacienților infectați a demonstrat acest lucru cât să discutăm despre o probemă de sănătate publică în România. Vaccinul va fi disponibil în curând și în țara noastră, dar vaccinul este recomandat contacților, nu este vorba despre o măsură de sănătate publică care să fie administrată la nivel național”, a mai explicat ministrul Sănătății, luni, în conferința săptămânală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că focarele de variola maimuţei din Africa nu sunt concentrate în rândul bărbaţilor gay, spre deosebire de alte regiuni ale lumii.
Săptămâna trecută, OMS a declarat variola maimuței drept o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, iar o zi mai târziu SUA a declarat epidemia urgență de sănătate publică. Și Australia a declarat variola maimuţei o "boală transmisibilă de importanţă naţională".
CUM se transmite variola maimuței
Variola maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat şi provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, precum şi vezicule purulente la nivelul pielii.
Agenţiile de sănătate publică din Europa au precizat că, deşi în multe ţări aceste focare sunt concentrate în rândul bărbaţilor gay, orice persoană poate să contracteze virusul în urma unui contact apropiat prelungit sau prin intermediul unor particule provenite de la obiecte precum lenjerie de pat şi prosoape.