MENIU

Mihnea Berindei a murit. Istoricul a fost un disident de prim rang în anii comunismului

Mihnea Berindei

Mihnea Berindei a murit. Istoricul Mihnea Berindei a murit duminică dimineața, la Veneția.

Mihnea Berindei a murit. Mihnea Berindei, născut la 22 martie 1948, în Bucureşti, este un istoric de origine română naturalizat în Franța în anul 1981.

În afară de opera istorică, Mihnea Berindei este cunoscut pentru rolul său eficient de mobilizare a presei și opiniei publice occidentale în susținerea disidenței din Europa Centrală și de Est și în special, din România. Între 1977 și 1989, Mihnea Berindei a publicat articole care dezvăluiau și denunțau realitățile epocii Ceaușescu.

După căderea regimurilor comuniste, Mihnea Berindei s-a remarcat prin susținerea organizațiilor și mișcărilor democratice din Europa ex-comunistă, în special din România, Bulgaria, Albania și Republica Moldova.

Mihnea Berindei a fost membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în anul 1977 pentru sprijinirea Mișcării Goma, potrivit Agerpres.

 Mihnea Berindei a participat la fondarea în 1980 a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris (afiliată la Fédération Internationale des Droits de l'Homme), căreia i-a fost constant purtător de cuvânt și în ultimii ani vicepreședinte. A fost un apropiat al Monicăi Lovinescu, Virgil Ierunca, Vlad Georgescu, Paul Goma și al altor militanți ai exilului românesc. Colaborările lui la postul de radio Europa Liberă s-au remarcat prin seriozitatea aparte a documentării.

Mai multe articole despre:
mihnea berindei