MENIU

Mihai Tudose, despre refuzul OMV de a plăti taxa de solidaritate: „Austriecii fac ghidușii financiare”

Foto arhivă Profimedia

Fostul premier PSD consideră că austriecii de la OMV fac tot posibilul ca să nu plătească nimic în România. Mihai Tudose spune că, totuși, statul român are destule pârghii să blocheze astfel de măsuri din partea concernului austriac.

„Ce face OMV se numește „optimizare fiscală”. De fapt, trece banii dintr-un cont în altul. Abia în februarie vor avea cifre, pînă atunci sunt acte oficial provizorii neauditate. Până la începutul lunii martie trebuie să depună bilanț oficial. Statul român poate verifica ce ghidușii financiare vor face austriecii.

E treaba ANAF dacă va controla sau nu. Am înteles că au declara că vor face ceva. Mai e un element. Directiva europeană e dată în septembrie, cumva OMV a avut timp să se pregatească pentru intrarea în vigoare a legislației. Dacă se constată că au făcut inginerii financiare, vor fi trași la răspundere. Dacă din cele 9 miliarde se constată că sunt din vanzare, atunci, aflăm că, în perioada în care ni s-a scumpit carburantul și curentul electric, atunci toate vaietele lor că nu pot suporta cheltuieli și taxe de solidaritate sunt minciuni. Nu rămâne decât ca statul să intervină cu Protecția Consumatorului sau Consilul Concurenței. Eu înțeleg declarația de azi a celor de la OMV ca una pentru bursă. Nu vor să-ți piardă bonusurile. Nu cred că poate trece această declarație peste statul român așa ușor. Statul trebuie să fie corect în a aplica legea, în a judeca actorii economici la fel, indiferent de țara de originie. Așa ne-a cerut și Austria, deci hai să le-o aplicăm”, a declarat fostul premier Tudose în emisiunea CONTRVERSAT.

Mai multe articole despre:
omv taxa solidaritate romania schengen mihai tudose